Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új életre kel a KC-X légi utántöltő program

Szöveg: JETfly |  2009. április 11. 8:28

A amerikai védelmi miniszter szerint a nyár végére végre kiderülhet, hogy ki lesz a nyertese a korábban már kétszer megrekedt KC-X légi utántöltő programnak. Floridai lapértesülések szerint a számos új munkahelyet teremtő tender legnagyobb esélyes a Northrop Grumman és az EADS, akik várhatóan lekörözik a Boeing céget.

Ha a tender továbbra is ilyen lassan halad, akkor a már fél évszázada üzemben lévő, lecserélendő KC-135 légi utántöltők még sokáig üzemben kell, hogy maradjanak. Egyes szakértők szerint a legutolsó KC-135 kivonása a típus 80. (!) születésnapja körül várható.

A hányattatott sorsú KC-X program a jelek szerint új lendületet kapott, és várhatóan még a nyár végéig kiderül, hogy melyik cég lesz a befutó. Mindkét pályázó örömmel fogadta a program “életre keltését". A Northrop valószínűleg ismét az eredeti pályázatával indul, ami az európai Airbus cég A330 utasszállítójának tankergéppé való átalakítását javasolná. A Boeing még vár a részletek közlésével, a KC-X program korábbi fordulóira a B767-est ajánlották, most azonban lehet, hogy a B777-est favorizálnák.

Címkékpályázat