Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Versenyben a tizenhét legerősebb katona

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. április 11. 18:46

Kaposváron 9. alkalommal rendezték meg a rendvédelmi szervezetek fekve nyomó és felhúzó országos bajnokságát. A megmérettetésre az ország minden részéből érkeztek versenyzők, a két nap versenyeire összesen 220 nevezés érkezett. A Magyar Honvédséget a tizenhét legerősebb katona képviselte.

Pál Józsefet, a Somogyi Rendőr Sportegyesület alelnökét, a verseny főrendezőjét a versenyről kérdezte a honvedelem.hu.

Mit lehet tudni erről a rendezvényről?

A versenyt hagyományosan már kilencedik éve a tavasz egyik indítóversenyeként itt Kaposváron, két napban szervezzük meg. Nagyon sok olyan egyesület van, amelyek már évek óta eljönnek a versenyünkre. A most nevezettek 85 százaléka az elmúlt években már megfordult nálunk. A fekvenyomást két kategóriában rendezzük meg, a szabadidős és versenyzői csoportban. Ezt a rendezvényt elsősorban a szabadidős, más néven az amatőr versenyzőknek szerveztük és a fő célunk az erőemelő sport népszerűsítése. De emellett lehetőséget szeretnénk biztosítani a profiknak is, hogy felmérhessék a helyzetüket, hol tartanak most a felkészülésükben.

Mi a különbség a két kategória versenye között?

A versenyzői kategóriát a bírák a nemzetközi előírások szigorú betartásával vezetik le, ahol nagyon figyelik a ruházatot és a gyakorlat kivitelezését. Ebben a kategóriában azoknak kell regisztrálnia, akik tagjai valamelyik szövetségnek és indultak  országos bajnokságon, vagy a profi ligában. Ezek már a szabadidősök között nem indulhatnak és ennek a betartását minden esetben ellenőrizzük is. A fekve nyomás kivitelezésnél a két kategória között egy lényeges különbség van. A profik esetében a súlyzót le kell engedni a mellre és a pressz vezényszóra kell a nyomást a versenyzőnek megindítania. A szabadidősöknél a szabályok ennyire nem kötöttek.

1595886013
 

Milyen más kategóriákba sorolják még a versenyzőket?

A női és a férfi versenyzők több súlycsoportba, korosztályonként soroltatnak be. Itt a rendőrolimpián alkalmazott korcsoport-beosztást alkalmazzuk, ezért öt évenként változnak a korcsoportok. Az első nap a szabadidős kategória versenyei mentek le 100 kilóig. A mai napra még három súlycsoport versenye maradt.

Kik vannak ma itt ezen a versenyen?

Hagyományosan a rendőrök, katonák, tűzoltók, polgárőrök, a büntetés végrehajtásnál dolgozók. A regisztrációnál az igazolványukkal kell igazolniuk azt, hogy 2008. december 31-e előtt már ezekben a szervezetekben dolgoztak. Egyébként az ország minden részéből, Nyíregyházától, Nagykanizsáig érkeztek versenyzők. Presztízse van már ennek a versenynek, de egyébként a bajnokság hangulatáért is szeretik a rendezvényt a versenyzők. A megérkezés napjára mindig igyekszünk valami újat kitalálni. Idén este zenés-táncos Csülök Partit szerveztünk, ahol az ételben, a csülöké volt a főszerep.

Milyen eredményekkel szerepeltek eddig a katonacsapatok?

Mindig ott vannak az élen, az elmúlt évben második lett a csapat, de előtte két alkalommal is megnyerték az összesített pontversenyt. Most az első nap után már nagyon jól állnak.

1595886013

Közben megkezdődnek a második nap versenyei. A honvéd csapat nagyon összetartó, minden gyakorlatnál szorítanak, szurkolnak a társaknak. Van is miért. Kiss József hadnagy megint hozza a jó formáját és a fekvenyomást új csúccsal, 230 kilóval fejezte be. Petróczki Magdolna szakaszvezető is kitett magáért. Emelésben 120 kilón már mindenki kiesett, amikor kezdő fogásként 160 kilogrammra tetette a súlyzót és végül a súlycsoportjában magasan nyerte meg a versenyt. Néhány a honvédcsapat kiemelkedő eredményei közül:

Gömör Marianna hallgató a junior kategóriában, 75 kilogrammos súlycsoportban I. helyezést ért el.

Szabó Szilvia százados a 67,5 kilogrammban I. helyezet lett, valamint megnyerte az abszolút kategóriát.

Utasi András főhadnagy 90 kilogrammban I. helyezést ért el.

Zsikla Tibor szakaszvezető 100 kilogrammban I. helyezést ért el.

Kiss József hadnagy a 110 kilogrammban I. helyezet lett, az abszolút kategóriában 2. helyezést ért el.

Kovács Tibor szakaszvezető 110 kilogrammban II. helyezést ért el.

Gyenge Róbert szakaszvezető 100 kilogrammban, a felhúzásban I. helyezést ért el.

Végül, a várakozásnak és a hagyományoknak megfelelően a Magyar Honvédség csapata nyerte meg az összesített pontversenyt.

1595886014