Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elbúcsúzott a kontingens

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 22. 11:19

Ünnepi állománygyűlésen búcsúzott el május 20-án az EUFOR kontingens harmadik váltásának állományától a tatai 25. Klapka György Lövészdandár.

A misszióba készülő katonáktól Huszti András dandártábornok, az alakulat parancsnoka köszönt el. Beszédében kiemelte, hogy a kontingens kiváló felkészültsége, a katonák szakmai tudása és tapasztalata garantálja a hadműveleti területen történő magas szintű feladatellátást. A dandárparancsnok beszélt arról is, hoghy a 160 éves, európai szintű, professzionális Magyar Honvédségben éppen ez a felkészültség és fegyelmezettség vívta ki a magyar katona hazai és nemzetközi elismertségét is.

A kontingens állományának jelenlévő családtagjaihoz és hozzátartozóihoz szólva megköszönve mindazt a támogatást, amit a felkészülés során a katonáknak nyújtottak, hiszen nagyon fontos a családi háttér, és a lelki támogatás.

1595876710

Bakos Sándor alezredes, a kontingens parancsnoka elmondta, hogy a Magyar Honvédség EUFOR kontingens harmadik váltásának felkészítését még februárban kezdték meg az úgynevezett egyéni felkészítésekkel. A kötelék felkészítés márciusban kezdődött, s április 14 – 17 között került sor az állomány kiképzettségének és összekovácsoltságának ellenőrzésére a záró gyakorlaton.

A helyőrség kiképzési objektumaiban számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatot vezettek le, míg a MILES rendszer segítségével harcászati és kötelék lőgyakorlatot hajtottak végre.
A kontingensparancsnok tájékoztatójából kiderült: a végső személyi elbeszélgetés után az állomány megkapta a kötelező védőoltásokat, majd az itthoni beosztások átadását és az anyag elszámolást követően a külszolgálathoz szükséges felszerelését.

A kontingens tagjai az ünnepélyes búcsúztatót követően – rövid szabadság után – kezdik meg a missziós szolgálatukat Bosznia- Hercegovinában.

Kép és szöveg: Pogrányi Zotlán