Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elefánthúst kapnak a zimbabwei katonák

Szöveg: BBC News/honvedelem.hu |  2009. január 12. 8:53

Miközben dollármilliókat költenek az afrikai elefántok védelmére a természetvédelmi szervezetek, addig a zimbabwei katonák elefánthúst kapnak a fejadagban – állítja egy zimbabwei zöldszervezet.

Egy zimbabwei természetvédelmi szervezetnél több katona is jelentkezett, akik arról panaszkodtak, hogy napi fejadagjukban csak elefánthúst kapnak. Az afrikai országban csaknem 100 ezer elefánt él, sokkal több, mint amennyit védelem alá lehetne helyezni a különböző nemzeti parkokban. Zimbabwében óriási a szegénység, így az aktivisták szerint elképzelhető, hogy a katonák ellátmányába kilőtt elefántok húsa kerülhetett.

A beszámolók szerint tavaly június óta kapnak a katonák elefánthúst és az elmúlt hónapokban egyre többször kerül a fejadagba. Egy zimbabwei internetes portálnak az egyik tiszt névtelenül úgy nyilatkozott, hogy csak néhány hete van a terítéken az elefánt hús, amely szerinte nagy segítség, mivel a katonák hónapok óta kukoricakását kapnak. A tiszt szerint az elefánthús olcsó és könnyű elkészíteni.

Az tény, hogy a védelem alatt lévő zimbabwei elefánt állomány 45 ezer állatra csökkent, mert a gazdasági visszaesés miatt nem tudják eltartani az elefántokat. Az is ismert tény, hogy az összeomlott gazdaság hatására a katonák korábban a fővárosban, Harare-ban gyújtogattak, amiért a fizetésüket nem tudták kivenni a bankokból. A legtöbb embernek csupán arra van pénze, hogy eljusson a munkába, így sokan a feketepiacon kereskednek mindennel, amivel csak lehet. Sokaknak meg külföldről küldenek pénzt élelmiszerre.

A fejadagba került elefánthúsról szóló híreket egyelőre nem kommentálta az ország védelmi minisztere, de a jelenlegi gazdasági helyzetben a természetvédők szerint elképzelhető, hogy védett elefántokat lőnek ki és esznek meg.