Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elégedettek a magyar laboratóriummal

Szöveg: MH Egészségügyi Központ | Fotó: a katonai szervezet felvételei |  2022. október 3. 12:07

A Golden Mask 2022 elnevezésű többnemzeti ABV (atom, biológiai, vegyi) védelmi gyakorlaton vettek részt szeptember 15. és október 3. között az MH Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratórium, az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ, illetve az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái a németországi Bergenben.

GOMA_2022 (5)
GOMA_2022 (2)

A Mobil Biológiai Laboratóriumot meglátogatta Stephan Saalow ezredes, a Bundeswehr ABV védelmi parancsnokság parancsnoka, aki tervezetten a NATO Reagáló Erők (NATO Response Forces - NRF) 2023-as váltásában az ABV védelmi zászlóalj parancsnoki beosztását is ellátja majd. Az ezredest elkísérte - és a laboratórium felkészültségét ellenőrizte - Michael Gorzolka alezredes, a Bundeswehr 7. ABV védelmi zászlóaljának parancsnoka,  aki tervezetten az NRF 2023 védelmi zászlóaljának törzsfőnöke lesz.

A látogatás során lehetőség nyílt a laboratórium magas színvonalú szakmai bemutatására, annak érdekében, hogy az NRF 2023 ABV védelmi zászlóalj vezető beosztású katonái teljes mértékben megismerhessék a magyar telepíthető képesség legfontosabb elemeit.

A Magyar Honvédség által felajánlott képesség felkészültségét látva Saalow ezredes hangsúlyozta: a zászlóalj egyedüli telepíthető biológiai laboratóriumaként kiemelten fontos a magyar szerepvállalás.

A gyakorlat jelenlegi szakaszában a laboratórium realisztikus helyzetekhez kapcsolódó biológiai mintavétellel, illetve a biológiai minták feldolgozásával járul hozzá az ABV védelmi feladatok magas szintű végrehajtásához.