Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elektromos harcjármű?

Szöveg: Trautmann Balázs |  2020. október 4. 19:13

Egy tisztán elektromotoros, 8x8-as meghajtású, gumikerekes páncélozott gyalogsági harcjármű prototípusát mutatta be a német Flensburger Fahrzeugbau.

20201001_Genesis

A Kongsberg toronyban egy 30 milliméteres gépágyúval felszerelt GENESIS kerekei egyenként meghajtottak, alkalmas a fékezésnél az elektromos energia visszatermelésére (rekuperáció). A BOXER-hez hasonlóan moduláris felépítésű, így cserefelépítménnyel számos feladatra lehet alkalmas a gyártó szerint. A járműben elhelyezett dieselmotor csak a generátort hajtja meg, a GENESIS mozgatásáról nyolc, összesen 15622 Nm forgatónyomatékú elektromotor felel. A nagy kapacitású akkumulátoroknak köszönhetően a jármű alkalmas arra is, hogy felderítő, tűvezető rendszereit és fegyverzetét a diesel generátor használata nélkül, teljes csendben használja („Silent Watch”). A jármű deszantterében tíz, felszerelt lövészkatona kapott helyet.

A GENESIS tisztán elektromotorokkal 150 kilométert (40 kilométer/órás sebességgel), míg hibrid, diesel-elektromos módban 600 kilométert (60 kilométer/órás sebességgel) képes megtenni közúton.

Kép forrása: euro-sd.com

Címkékhaditechnika