Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elérte a hazai készenlétet a PRT-9

Szöveg: Hoványi Gergely hdgy. |  2010. július 15. 6:45

A felkészülés utolsó hetében is teljes erővel folytatódott a munka a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) kilencedik váltásánál Hajdúhadházon. A feladatok sokszínűsége és térben és időben történő erős megosztottsága miatt a hét megszervezése komoly kihívást jelentett a törzs számára.

Az adminisztrációs héten a fennmaradt munkák befejezése volt a cél. A kiképzéshez használt technikai eszközök leadásra kerültek, illetve az eddig elmaradt okmányok (útlevél, hadifogoly-igazolvány, szolgálati igazolvány, stb.) pótlása is végső stádiumába ért. A hétfői nap alapvetően elméleti foglalkozások jegyében telt. A katonai biztonsági hivatal, a pénzügy, valamint a katonai felderítő hivatal munkatársai osztottak meg a misszió szempontjából hasznos információkat az állománnyal.

A teljes állomány alapszintű elsősegély kiképzése is befejeződött. Ezeken a foglalkozásokon mindenki tökéletesíthette még az alapvető technikákat és megismerte az Afganisztánban használt elsősegélycsomagot.

 

A keddi napon mindenki megkapta az oltások második részét és a közegészségügyi előadásokon meghallgatta, hogy milyen módon lehet csökkenteni a megbetegedések esélyét. Akárcsak eddig, ezek a képzések most is kiemelt figyelmet kaptak, nem feledve, hogy más kiképzési ágakkal együtt ezt is folyamatosan tökéletesíteni kell a misszió ideje alatt.

A CIMIC (civil-katonai együttműködés) részleg az afganisztáni kulturális sajátosságokról tartott előadást, ami tartalmazta azt, hogy mit lehet, és mit nem. Hisz egy kis odafigyeléssel nagyobb tiszteletet vívhatunk ki a helyi lakosság szemében és ez megkönnyíti majd a feladataink végrehajtását.

A hét egyik főfeladata a pszichológiai tréning a teljes állomány részére. Akik az elmúlt két évben voltak misszióban azoknak egy, akik nem voltak, azoknak három napos volt a felkészítés. A célja, hogy mindenki elnyerje a pszichikai készenlétet az által, hogy jobban megismeri önmagát. Ez két részből áll: az első, a feladatvégzésre való mentális felkészülés, a második a hazától és a családtól való távollét kezelése. Ezek érdekében a katonák megtanultak konfliktuskezelést, a stresszkezelés több módszerét és gyakorolták az együttműködést és a különböző kommunikációs (verbális és nonverbális) formákat.

A VIP személyek biztonságáért felelős „közel védelmi csoport" (Close Protection Team – CPT) tagjai minden szabad percükben folytatták a kiképzést. Nem csak a személyi kísérés mesterfogásait vették át ismét, de speciális helyzetekhez szükséges fizikai és elméleti ismeretekkel is bővítették tudásukat.

A pénteki napon került sor az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) kijelölt ellenőrcsoportja által végrehajtott ellenőrzésre, amely azt vizsgálta, hogy a PRT-9 elérte-e a haza készenlétet. A törzs minden részlege, az eddigi kiképzési foglalkozások levezetése és az okmányrendszer került ellenőrzésre. Ennek során figyelembe vették a felkészülés korábbi szakaszaiban végrehajtott ellenőrzéseket is. Az ellenőrző bizottság jóra értékelte a PRT-9 készenlétét. Így július 9-ével befejeződött a tizenkét héten át tartó intenzív kiképzés, amit kontingens – sorakozó zárt.

A következő hetekben a többség az éves szabadságát fogja letölteni, hogy testben és lélekben kipihenje magát, mire augusztusban megtörténik a hadműveleti területre történő kiutazás. Természetesen mindig vannak, akiknek ilyenkor is dolgozniuk kell. A logisztika és a személyügy ilyenkor sem dobhat sutba minden munkát, mert a kiutazás közvetlen előkészítése főként rájuk hárul.
Legközelebb augusztus 5-én Hódmezővásárhelyen a búcsúztató ünnepségen fog a kontingens teljes létszámmal felvonulni.