Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elérte a pénzügyi válság a hadiipart is?

Szöveg: Háború Művészete |  2008. november 27. 12:36

A jelenlegi globális gazdasági világválság sok ország haditechnikai kiadásait is érinti. Jó példa erre Dél-Korea védelmi költségvetése, ami igen komoly megszorításokra számíthat a válság miatt. Részletekbe menően ez azt jelenti, hogy az új K-2 harcjármű gyártására egyharmaddal kevesebb anyagi forrás áll majd rendelkezésre.

A K-2 szempontjából tehát igen rosszkor jött a recesszió, hiszen a tank sorozatgyártását még az idén szerették volna elkezdeni, ez azonban jelenleg kérdésessé vált…

A K-2 tankok a kiöregedő amerikai M-48-asokat fogják felváltani. Előzetesen 400 darab tank gyártását tervezték, és a hadsereg bízik abban, hogy ezt az ütemtervet tartani tudják a gyártók. A gazdasági megszorításokon túl, igen nagy hatással van az országra az észak-koreai fegyveres erők folyamatos gyengülése is. A folyamat az 1990-es évek óta tart, és az eltelt évek alatt egyre kevesebb pénz jutott a gépállomány korszerűsítésére, valamint a katonák képzésének megfelelő biztosítására. Ellentétben északi szomszédjukkal, Dél-Korea viszont jelentős fejlődésen ment keresztül fegyveres erejét tekintve, mennyiségileg és minőségileg egyaránt.

A szóban forgó harcjármű elődjének számító K1-et két évtizeddel ezelőtt fejlesztette ki Dél-Korea. A típus gyártása 1997-ben fejeződött be, körülbelül 1000 legyártott darabbal. Számos módosítás után elkészült a K1A1 változat, melynek az amerikai M1-hez hasonlóan szintén 120 mm-es ágyúja van. Meg nem erősített információk szerint a K1A1 már a K-2 fejlesztési project része volt, melynek során két prototípust is sikeresen teszteltek. Tervbe volt véve 300 darab K1A1 megépítése 2010-re, azonban a jelek szerint ennek nincs valós esélye, mivel nagyobb hangsúlyt fektetnek a K-2 tökéletesítésére. Az új 55 tonnás tank igen jelentős előnyhöz juttatná Dél-Koreát harckocsi állományát tekintve, szemben Japánnal, Kínával és Észak-Koreával.