Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éles helyzetben a vegyivédelmi katonák

Szöveg: Rábel Mónika Eszter főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. június 2. 9:09

Purple Field 2024 fedőnévvel tartottak szerb-magyar gyakorlatot Krusevacban.

202405_Purple_Field_gyakorlat_Szerbia_RM (16)

A szerbiai CBRN Centre közreműködésével tartott gyakorlat igazán különleges volt, hiszen éles mérgező harcanyagok felhasználásával hajtották végre a vegyi-felderítési és mintavételezési kiképzést az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred és az MH 1. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái.

A katonák változó időjárási körülmények között gyakorolták a különböző típusú vegyi harcanyagok kimutatását eltérő felületről. Elsajátították az ABV felderítő eszköz használatát, valamint a biológiai, vegyi és radiológiai anyagok mintavételi és azonosítási kézikönyvében (Sampling and Identification of Biological, Chemical and Radiological Agents, SIBCRA) foglalt mintavételezési eljárásokat, így képessé váltak azok készség szintű alkalmazására.

202405_Purple_Field_gyakorlat_Szerbia_RM (9)

A katonák éles körülmények között élték át a pszichés stressz okozta feszültséget, egyúttal pedig megtapasztalták a védőruha, illetve a gázálarc hatékony védőképességét.

A szerb-magyar együttműködés keretében végrehajtott gyakorlatra Veres József ezredes, a vegyiharc ezred parancsnoka is kilátogatott. A szerb partnerekkel folytatott beszélgetésből kiderült, hogy nemzetközileg is megállják helyüket a magyar vegyivédelmi katonák. Fegyelmezettségüket kiemelten méltatta a CBRN Centre parancsnoka, Vladimir Filipovic alezredes.