Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éles lőgyakorlat Izbégen

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Tóth László |  2021. május 13. 7:19

Az MH KFOR Kontingens 25. váltásába jelentkezett önkéntes tartalékos katonák részére tartottak harcjármű-irányzói szakfelkészítést az MH Altiszti Akadémia izbégi lő- és gyakorlóterén. A kiképzési mozzanatot Varga István alezredes, a kontingens parancsnoka is megtekintette.

Izbég (7)

A katonák először egy kéthetes elméleti foglalkozás során – az irányzói ismeretek mellett - a BTR harcjármű kezeléséhez, illetve az éleslövészet végrehajtásához szükséges elméleti ismereteket sajátították el, majd erről éleslövészeten adtak számot. Ennek során 14,5 milliméteres kaliberű KPVT nehéz géppuskával és 7,62 milliméteres kaliberű PKT géppuskával küzdötték le a célokat.

Az éleslövészet és az ellenőrző felmérő foglalkozás május 10-én géppuska szakalap lőgyakorlattal kezdődött, majd a katonák végrehajtották - nappali és éjszakai körülmények között - az 1-es számú lőgyakorlatot. „A 2-es számú lőgyakorlaton a katonák előre mozgásból teljesítik a lőfeladataikat” – mondta Szilágyi László alezredes, az MH Altiszti Akadémia kiképzési parancsnokhelyettese, hozzátéve: az éleslövészettel párhuzamosan a katonák a toronyfegyverek kezeléséből, azok technikai kiszolgálásából is vizsgát tesznek.

Izbég (5)

„A kiképzőink nagyon motiválóak, így sikeresen elsajátítottuk az elméleti és gyakorlati ismereteket is” – hangsúlyozta az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezrednél szolgáló Nagy Attila szakaszvezető, aki hozzátette azt is, kihívásnak tartja a misszióban való részvételt. „Számomra fontos a hazám védelme, biztonsága, ezért is jelentkeztem tartalékos katonai szolgálatra, a misszió pedig megkoronázza a katonai pályafutásomat.”