Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élesben - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. október 12. 8:34

2022. szeptember 7-én végrehajtották az első magyarországi éleslövészetet a közelmúltban érkezett Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) típusú önjáró lövegekkel. A történelmi jelentőségű eseményre a Bakonykúti közelében található honvédségi lőtéren került sor.

MH_2022_10_borító

Először végeztek éleslövészetet Magyarországon a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. tüzérosztályához nemrég érkezett Panzerhaubitze 2000 típusú, 155 milliméteres önjáró lövegekkel. A lövészet és az annak apropóján tartott technikai bemutató mozzanatait – többek között – Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese és Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka is megtekintette. A honvédség életében is mérföldkőnek számító eseményre meghívták a haderő korábbi vezérkari főnökeit is.

A lövészet előtt a vendégek statikus bemutató keretében ismerkedhettek meg az önjáró löveggel, továbbá a Leopard 2A4 harckocsival, a Gidrán páncélozott terepjáró szállító járművel és a tüzérosztály időjárásmérő mobil állomásával. A dinamikus program részeként a tatai katonák látványos vezetéstechnikai bemutatót tartottak egy Leopard 2-essel, s ezt követően került sor a leginkább várt pillanatra, a PzH 2000-esek biztonsági belövésére. A nyolc darab gázgenerátoros lőszer felhasználásával elvégzett feladat során a modern fegyverrendszereket a németországi gyártó, a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) szakemberei kezelték.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 14-én megjelenő számában!