Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elesett két amerikai katona Bagramnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 22. 6:50

Megöltek két amerikai NATO-katonát és megsebesítettek hat másik amerikait, köztük két civilt Afganisztánban vasárnap reggel a bagrami légitámaszpont elleni iszlamista támadásban. A lázadók rakétákkal és aknavetőkkel lőtték a Kabultól 50 kilométerre északra fekvő bázist, amelyet magas hegyek és sivatagi sávok vesznek körül.

A tájékoztatás szerint három sorozat rakéta érte el a létesítményeket, egy sorozat pedig kívül csapódott be. Azt nem tudták megmondani, hogy a tábor közelében élő afgán civilek közül megsebesült-e valaki.

Bagramot még a Szovjetunió építette ki, de az utóbbi években is tovább terjeszkedett, most ez a legnagyobb amerikai bázis Afganisztánban, óriási forgalommal. A benne szolgálatot teljesítő több ezer katona többsége amerikai, de több más országból is állomásoznak ott. Támadások az utóbbi időben már ritkán érik.

Idén eddig 148 külföldi katona, köztük legalább nyolcvan amerikai vesztette életét Afganisztánban az áldozatokat számon tartó icasualities.org független portál adatai szerint. Jelenleg 56 ezer amerikai katona van Afganisztánban, és még az idén 21 ezer fős erősítést kapnak.