Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életét kockáztatta bajtársáért

Szöveg: Háború Művészete |  2008. augusztus 17. 8:20

A Petersfieldből származó Nichol Benzie hadnagyot – a Royal Navy egyik pilótáját – nemrégiben tüntették ki a Distinguished Flying Cross-szal, azaz a Repülő Szolgálati Érdemkereszttel.

A hadnagy egy Chinook helikopter pilótája, aki még 2007. november 9-én, Afganisztánban szerencsésen kimentett egy súlyosan sérült tengerészgyalogost. Benzie tudatában volt annak, hogy a bevetés kockázatos, ennek ellenére vállalta a feladatot, ráadásul gépét még erős ellenséges légvédelmi tűz is érte. E bátor tettéért utóbb megkapta hazája egyik legmagasabb kitűntetését.

Nichol Benzie hadnagy 2007. november 9-én, Afganisztánban hajtott végre helikopterével egy sikeres mentőakciót. A Royal Navy (Brit Királyi Haditengerészet) 32 éves pilótája – a heves ellenséges légvédelmi tűz ellenére – ügyesen kimenekített egy súlyosan sebesült tengerészgyalogost. A földi csapatok azon a napon igen nehéz helyzetbe kerültek, de még – két bajtársuk elvesztése után – is mindvégig kitartottak. Benzie hadnagy tisztában volt a körülményekkel, mégis vállalta a mentőakció maradéktalan végrehajtását. A harci zóna közelében a nagyméretű Chinook helikopter egyből célpontjává vált az ellenségnek. Míg odalent a sebesült tengerészgyalogos életéért és állapotának stabilizálásáért küzdöttek, addig Benzie hadnagy intenzív manőverezéssel igyekezett a lövedékek elől kitérni, ezzel is nehezítve a lövészek dolgát. Nichol Benzie hadnagy – a küldetés során – kivételes repülő tudásáról tett tanúbizonyságot. A nem veszélytelen feladatot végül – a személyzetének tagjaival együtt – sikeresen végrehajtotta.

A parancsnok a következő napon egy újabb veszélyes bevetésre indult, amelynek során lőszert szállítottak a földi egységek számára. Az erős légelhárítással mit sem törődve, visszafelé ismét elvégzett egy mentő feladatot. A petersfieldi hős végül a bátor magatartásáért és tettéért érdemelte ki a Distinguished Flying Cross (Repülő Szolgálati Érdemkereszt) kitüntetést, amelyet a közelmúltban ítéltek neki. A brit hadseregben, a DFC a harmadik legmagasabb érdemérem, melyet szolgálat közben, az ellenséggel szemben tanúsított személyes hősiességért ítélnek oda. Az afganisztáni háborúban ez már a második ilyen kitüntetés, amelyet kiadtak. Az elsőt még 2006 decemberében adományozták egy hasonló akció eredményes végrehajtásáért.