Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életet mentett a főtörzsőrmester

Szöveg: Dr. Varga József |  2008. október 4. 13:49

Mindenki tudja, hogy a honvédség veszélyes üzem, mégis nehéz szembesülni azzal, hogy élet vagy életek múlhatnak egy pillanat alatt meghozott jó vagy rossz döntésen. A történet szereplői közül az egyik rossz, a másik a lehető legjobb döntést hozta.

A szeptember 25.-i nap, ha nem is teljesen olyan volt, mint a többi kiképzési nap a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis életében, baljós előjelek nélkül kezdődött. Ezen a napon ugyanis az egyik alegység éles kézigránátdobó gyakorlatot hajtott végre. Az „éles" gyakorlatok eleve több veszélyt rejtenek magukban, mint a „sima" felkészítő foglalkozások, az állomány mégis azzal a tudattal indult a gyakorlótérre, hogy lelkiismeretesen felkészültek a kézigránátdobás minden elméleti és gyakorlati tudnivalójából.

1595880657
Így volt ezzel Kovács Béla főtörzsőrmester kiképző tiszthelyettes, dobató parancsnok is, aki 8 éve vezet hasonló foglalkozásokat és már sok mindennel találkozott, ismeri a lehetséges baleseti forrásokat és elkerülésük lehetőségeit is. Az egyik beosztott, szerződéses állományú honvéd, aki egyébként három gyermekes családanya, szintén azzal a biztos tudattal fogta a kezébe a gránátot, hogy mindent megtanult, amit kellett, hiszen a megelőző gyakorló dobásokat jó és megfelelő eredményekkel hajtotta végre.

Azon a napon is a „harchoz" vezényszóra a tanultak szerint fegyverét tűzkésszé tette. A „kézigránát" vezényszóra a gránátot szakszerűen élesítette, „tűz" vezényszóra eldobta. Valószínű egy pillanatnyi idegesség miatt az élesített gránátot csak mintegy 50 cm.-re, a mellvédre dobta, amely onnan lefelé, a harcárok felé gurult. A honvéd mozdulni sem tudott, csak rémülten várta, hogy mi fog történni.

Ha senki nem tesz semmit, bekövetkezik a legrosszabb. Szerencsére Kovács főtörzsőrmester teljes mértékben ellenőrzése alatt tartva az eseményeket, a honvédet maga előtt a földre rántotta, majd ráugrott és saját testi épségét nem kímélve védte beosztottját.

A gránát a mellvéd szélén megakadt és felrobbant, de hála a főtörzsőrmester reflexeinek és szakszerű mozdulatainak a robbanás nem okozott személyi sérülést. Csak fantázia kérdése, hogy egy esetleg állva maradó személy(ek) testi épségében egy felrobbanó gránát mit okozhat.

Mikor arról faggattam a történet főszereplőjét, hogy mit jelent életének kockáztatása, a főtörzsőrmester nagyon szerényen, egyszerű szavakkal beszélt tiszthelyettes esküjéről és a beosztottakról való gondoskodásról. A szerződéses legénységi állomány kibocsátó ünnepségén a parancsnok Kovács Béla főtörzsőrmestert katonatársa életének megóvása érdekében tanúsított önfeláldozó magatartásáért köszönetét fejezte ki és tárgyjutalomban részesítette.