Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életpályát kínál a Magyar Honvédség

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. november 8. 7:19

A mintaprojektként működő MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ (MH 2. TVE HOKK) által szervezett előadásoknak köszönhetően egyre több diák és érdeklődő civil nyerhet betekintést a Magyar Honvédség életébe, megismerkedhetnek a honvédelmi neveléssel, az Önkéntes Tartalékos Rendszerrel, valamint képet kaphatnak a honvédség legátfogóbb fejlesztési programjairól is.

IMG_8703_2

Nyíregyházán, a Kállay Gyűjteményben tartott előadást november 3-án Bánki Filipp alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási és Ifjúságstratégiai Főosztály főosztályvezetője az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” című előadássorozat részeként. Az MH 2. TVE HOKK, valamint a Magyar Huszár Alapítvány szervezésében megvalósult eseményen a város középiskoláinak pályaválasztás előtt álló tanulói vettek részt.

A teltházas rendezvényen a főosztályvezető bemutatta a katonai életpálya-modell lehetőségeit, ismertette a Magyar Honvédség juttatási és támogatási rendszerét, a tanulmányi ösztöndíjak széles spektrumát. A honvédelmi nevelés fontossága kapcsán az alezredes elmondta: az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, egyre több fiatal érdeklődését kelti fel a katonai pálya, amelyben nagy szerepe van a Honvéd Kadét Programnak.

IMG_8693

„A tavalyi évhez képest 54 százalékkal emelkedett a kadétok száma országosan, jelenleg 7109 diák vesz részt a programban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már nyolc középiskola, 267 diákkal vesz részt a képzésben” – emelte ki Bánki alezredes.

A katonai életpálya-modell kapcsán elmondta, nem csupán az aktív szolgálati időre koncentrál a Magyar Honvédség, hanem az azt megelőző és az azt követő időszakra is. Hangsúlyozta: az önkéntes katonai szolgálat kiváló lehetőség a fiatalok számára, hogy kipróbálhassák, mit nyújt számukra a honvédségi pálya. Emellett a továbbtanulásokhoz plusz pontokhoz juthatnak, és olyan tudásra tehetnek szert a kiképzéseknek köszönhetően, amelyet a mindennapi életben is hasznosítani tudnak. Aki pedig szeretne a honvédség kötelékében elhelyezkedni, a tartalékos vagy szerződéses szolgálati formát is választhatja.

Az előadáson szó volt még a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként újonnan beszerzett haditechnikai eszközökről is, amely kapcsán az alezredes elmondta: nem elég a legmodernebb technika, ha nincs hozzá megfelelő személyzet. Ezért fontos, hogy minél több jól felkészített, képzett, hazájához hű és elkötelezett katona álljon rendelkezésre.

IMG_8697