Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életre szóló útravaló

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Szakál Szebáld |  2022. augusztus 25. 21:23

Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj harcos tematikájú honvédelmi táborával ismerkedett Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő augusztus 25-én, csütörtökön, a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél.

0825_kormanyszovivo_asszony (22)

A Magyar Honvédség idén 40 helyszínen, 73 turnusban, több mint 3000 fiatal részére hirdette meg különböző tematikájú nyári táborait. A vállalkozó kedvű fiatalok az ország különböző pontjairól érkeznek a táborokba: a jelentkezők megismerkedhetnek az életmentés alapjaival, önvédelmet tanulhatnak, vitorlázhatnak, vagy a felderítéshez szükséges személyi álcázást is elsajátíthatják.

A harcos tematikájú tábor negyedik napján Szentkirályi Alexandra is meglátogatta a fiatalokat a győri Pálffy Miklós laktanyában. Könczöl Ferenc ezredes, a rakétaezred parancsnoka, valamint Kovács Balázs alezredes, a tábort szervező területvédelmi zászlóalj parancsnoka körbevezette a kormányszóvivőt a harcosok táborában.

0825_kormanyszovivo_asszony (28)

A 15-18 éves diákok a tábor öt napja során harcászati alapismereteket sajátítottak el, amit kiválóan alkalmaztak a paintball-lövészeten: csapatban dolgoztak, felelősséget vállaltak „bajtársaikért”, mindezt katonás fegyelemmel ötvözve, feszes napirend szerint. Szentkirályi Alexandra megtekintette a diákok elhelyezési körleteit is, látogatása végén pedig egyaránt gratulált a lelkes és fegyelmezett fiataloknak, illetve a tábor lebonyolításában résztvevőknek.

A kormányszóvivő a fiatalokkal beszélgetve megtudta: sokan szeretnének közelebb kerülni a Magyar Honvédséghez, és fontolgatják, hogy a katonai pályát választják. Döntésükben valóban sokat segíthet, ha a fiatalok előzetesen átfogó képet kapnak a katonai hivatásról, megismerkedhetnek a katonaélet rejtelmeivel. A foglalkozásokon ugyanakkor nem kiképzés zajlik, és nem katonákat nevelnek: a cél, hogy a gyerekek életre szóló útravalóval gazdagodjanak.