Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfogták Dragan kapitányt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 13. 9:02

Elfogtak egy háborús bűnökkel gyanúsított, szökésben lévő volt szerb parancsnokot Ausztráliában, akire horvátországi kiadatás vár – közölte az ausztrál rendőrség. Az ausztrál-szerb állampolgárságú, 55 éves Dragan Vasiljkovic, aki négy éve küzd a kiadatás megakadályozásáért, március 30. óta volt szökésben, amikor az ausztráliai legfelsőbb bíróság jóváhagyta a kiadatását.

A horvát hatóságok azzal vádolják a „Dragan kapitányként" is ismert Vasiljkovicot, hogy az 1991 és 1995 közötti szerb-horvát háború elején egy knini szerb félkatonai egység parancsnokaként horvát katonák és polgári személyek megkínzására és elűzésére adott utasítást a közép-horvátországi Glinában.

Vasiljkovicot – ausztráliai nevén Daniel Sneddent – 2006 januárjában vették őrizetbe, és börtönben várta a kiadatásával kapcsolatos bírósági döntést. 2007-ban elutasították a fellebbezését, másodszori fellebbezésére 2009-ben a bíróság úgy döntött, hogy nem adható ki, majd 2010 márciusában a kiadatása mellett döntött a legfelsőbb bíróság, mire a szökést választotta. A rendőrség közölte: Új-Dél-Walesben fogták el, de további részleteket nem árultak el.