Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhalaszthatják az iraki parlamenti választásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 24. 6:54

Biztosra veszi a január közepére tervezett iraki választás elhalasztását a bagdadi parlament jogi bizottságának elnöke, aki szerint a hétfőn elfogadott kompromisszumos választási törvényt megvétózza majd az ország egyik alelnöke.A választás elhalasztása befolyásolhatja az amerikai harcoló alakulatok tervezett kivonásának menetrendjét.

Baha al-Aradzsi szavai szerint hiába szavazta meg a parlament az új választási törvényt, az továbbra sem elégíti ki a vétójoggal rendelkező Tárik al-Hasimit, aki várhatóan újra vétót emel. Más kérdés, hogy a parlament 60 százalékos többséggel leszavazhatja a vétót. Mindenesetre Aradzsi arra számít, hogy “technikai okból" a január közepén esedékes választást el kell majd halasztani.

A szunnita Hasimi egyszer már élt vétójogával, amikor a parlament elfogadta a választási törvény egy korábbi változatát. Ez november elején történt. Az alelnök szerint több beleszólást kell adni az ország életébe a külföldön élő irakiaknak és az országban élő kisebbségeknek.

A hétfőn elfogadott változat ugyan több képviselői helyet biztosít a kurd kisebbségnek, ezt azonban a szunniták rovására rendeli el. A lakosság síita többségének is kevesebb mandátumot juttat, ám még mindig jelentős többséggel rendelkezne a parlamentben.

Irak kurd származású elnöke, két – szunnita és síita – alelnöke 15 napig élhet vétójogával. A választás elhalasztása befolyásolhatja az amerikai harcoló alakulatok tervezett kivonásának menetrendjét. Ez lenne a második parlamenti választás Irakban Szaddám Huszein uralmának megdöntése óta.

Címkékjog