Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elharapódzó erőszak a Közép-afrikai Köztársaságban

2020. december 20. 13:41

Csapaterősítést vezényelt az ENSZ békefenntartó kontingense (MINUSCA) a Közép-afrikai Köztársaság fővárosa, Bangui közelében utakat és városokat elfoglaló fegyveres lázadók elűzésére, akik a december 27-re kitűzött általános választások megzavarásával fenyegetnek. A MINUSCA december 18-ai, péntek esti közleményében jelentette be a csapaterősítést, melyet a civil lakosság védelmével, valamint az elnök- és parlamenti választások biztosításával indokolt.

A feszültség azóta nőtt meg a választások küszöbén, hogy az afrikai ország legfelsőbb bírósága elutasította Francois Bozize volt elnök jelöltségét. Bozizét 2013-ben muzulmán lázadók űzték el a hatalomból, ami a keresztény milíciák válaszcsapását váltotta ki, és az országot polgárháborúba taszította. Az ENSZ-békefenntartókat 2014 óta telepítették a köztársaságba.

A misszió közlése szerint a fegyveres lázadó csoportok, amelyek közül több egymás ellen is harcolt a polgárháborúban és azután is, és nagy felelősségük van a folyamatosan ingatag belpolitikai helyzetért, a főváros közelében két települést elfoglaltak. A békefenntartók elűztek egy fegyveres milíciát, amely a fővárostól északkeletre elzárt egy főútvonalat, miközben az északi Bossangoában más békefenntartók megakadályozták, hogy motorkerékpáros fegyveresek elhagyják a várost.

,Az ENSZ-misszió közlése szerint az elmúlt hetekben a lázadók tucatnyi támadást hajtottak végre választási kampányrendezvények ellen. Értesülések szerint a volt gyarmattartó Franciaország és az újraválasztásáért küzdő távozó elnököt, Faustin-Archange Touaderát támogató Oroszország dezinformációs kampányokat folytatnak a szavazók megtévesztésére, és megpróbálják befolyásolni a választásokat.

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken külön közleményben ítélte el az egyre jobban elharapozó erőszakot, dezinformációs kampányt, gyűlöletbeszédet és erőszakra való felbujtást Facebook