Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhunyt katonákra emlékeztek a debreceni Honvédtemetőben

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hdgy. |  2010. augusztus 2. 14:27

Közel tízszeres túlerővel szállt szembe 1849. augusztus másodikán Görgey Artúr seregének első hadteste. A Nagysándor József vezette 7-9 ezer főt számláló csapat a csaknem 80 ezres osztrák-orosz hadsereget órákon át feltartotta a Köntösgátnál. Ma a megemlékezés koszorúit helyezték el a Honvédtemetőben.

A szabadságharc egyik utolsó csatája a mai Balmazújvárosi út északi és déli legelőin, a Nyulas legelőjén, valamint a Csigekert nyugati peremén zajlott. A Paszkievics herceg vezette orosz hadsereggel bátran szembeszálltak a magyar katonák és közel 3 órán át feltartóztatták a túlerőben lévő ellenséget. A hadtest állásban maradt, s igen nagy veszteséggel ugyan, de vissza tudott vonulni, nem engedte magát bekeríteni.

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár által a debreceni Honvédtemetőben megtartott koszorúzási ünnepségen emlékeztek a magyar szabadságharc egyik utolsó, debreceni csatájában elhunytakra. Köztük arra a 112 magyar és 634 orosz katonára, akik ebben a temetőben kerültek végső nyughelyükre.

Az ünnepi megemlékezésen koszorút helyezett el Dr. Lipták Lajos a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat aljegyzője, Polyák András alezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnök-helyettese, Károlyi Tamás mérnök őrnagy, a Magyar Honvédség Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 2-es számú Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnok-helyettese, valamint Kolozsi Sándor nyugállományú ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hajdú-Bihar megyei elnöke.

Az ünnepség végén a megjelentek Bócz István törzsőrmester előadásában, trombitán hallgathatták meg a Magyar Takarodót.

A csatáról bővebben itt olvashatnak.