Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elindult az Airbus Törökországba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI, Petróczy Levente | Fotó: Kertész László, Berentés Ágnes |  2023. szeptember 7. 19:00

Szeptember 7-én, néhány perccel 20 óra után a HM Airbus A-319 repülőgép felszállt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, hogy a magyar barlangi mentő szakemberek pénteken megkezdhessék a mentési munkálatokat.

A huszonhárom fős barlangimentő-csoport a Magyar Barlangi Mentőszolgálat válogatott szakembereiből áll, hiszen az előttük álló feladat a világ egyik legnagyobb barlangi mentőakciójának ígérkezik. A terepviszonyok nagyban megnehezítik a mentési munkálatokat, mivel Törökország harmadik legmélyebb barlangja szűkületekkel, aknákkal tagolt, emellett a járatok gyakran vízesésekbe vagy patakokba vezetnek. A mentőakcióban résztvevő nemzetközi csapatnak nehéz dolga lesz, hiszen a lejutás két; míg a feljutás négy maratoni táv megtételével egyenlő fizikai erőfeszítésnek felel meg.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, olaszországi hivatalos útja után közölte: a Honvédelmi Minisztérium (HM) segítségét kérte a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) a törökországi kutatóexpedíció során rosszul lett barlangász mentésében. A BMSZ tájékoztatása szerint a több mint ezer méteres mélységben tartózkodó barlangász olyan állapotban van, hogy csak összehangolt mentőakcióval lehet stabil állapotban felszínre hozni, ehhez azonban létfontosságú a feladat ellátására jelenleg egyedüliként alkalmas és felkészült magyar orvoscsoport mielőbbi helyszínre juttatása – írták.

A miniszter aláhúzta: a Magyar Honvédség Airbus A-319-es repülőgépe – a felkészítés és a szükséges ellenőrzések után – készen állt a feladatra. A HM és a Magyar Honvédség folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket és minden lehetséges további segítséget megad a mentőakcióhoz.

2023Morca3

De miért is van szükség pontosan a mentésre?

A BMSZ honlapján található hír szerint augusztus végén kezdődött egy nemzetközi, magyar barlangászok részvételével indult barlangkutató expedíció Dél-Törökországban, a Taurus-hegységben a Morca-barlangban.

Az expedíció egyik húzó embere, egy 40 éves amerikai barlangkutató hirtelen rosszul lett, gastrointestinális vérzése alakult ki, ami azt eredményezte, hogy nem tudja elhagyni a barlangot saját erőből. Az expedíció vezetői segítséget kértek az ECRA-tól, az európai barlangimentő szolgálatokat tömörítő szervezettől, akik elsőként egy olyan orvoscsoportot kerestek, ami képes azonnal indulni és képes a sérülthöz – 1000 méterre lejutva érdemi orvosi ellátást nyújtani. Európában vasárnap csak a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tudott ilyen csapatot elindítani.

A magyar barlangi mentők két csoportban szeptember 3-án, vasárnap és 4-én, hétfőn értek a helyszínre, és megkezdték a leszállást a barlangba. Az első csoport rettenetes erőfeszítések árán lejutott a sérülthöz, felállítottak egy intenzív terápiás ellátást nyújtó sátrat az extrém mélységben levő barlangi bivakhelyen.

A sérült gyógyszeres ellátásának megkezdését követően vértranszfúziót is kapott. A magyar barlangi mentők második hulláma szeptember 8-án hajnalban megérkezett a barlang bejáratához, ők a további vérrel, és fagyasztott vérplazmával indultak a sérült felé vezető majd egynapos útra, de további segítségre van szükség, mégpedig minél gyorsabban... ez pedig csakis a Magyar Honvédség repülőgépével lehetséges.

Kapcsolódó cikkek