Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden szem az égen!

A Magyar Honvédség is ott lesz a Börgöndi Repülőnapon

Szöveg: HM Parlamenti Államtitkári Kabinet | Fotó: HM Parlamenti Államtitkári Kabinet |  2023. szeptember 7. 19:23

Immár 28. alkalommal szervezi meg az Albatrosz Repülő Egyesület a Börgöndi Repülőnap és Légiparádét. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese, aki elmondta, hogy a Magyar Honvédség az égen és a földön is bemutatkozik a nagyszabású rendezvény keretein belül szeptember 10-én, vasárnap a Börgöndi Repülőtéren.

foto-21

Szeptember 6-án, szerdán tartották a Börgöndi Repülőnap és Légiparádé beharangozó sajtótájékoztatóját, amely különleges pillanatai előrevetítették, hogy mire is számíthatnak a Börgöndi Repülőtérre látogatók vasárnap. A sajtóesemény nyitásaként Veres Zoltán műrepülő-pilóta bemutatóját tekinthették meg a résztvevők, aki a programja zárásaként egy hatalmas szívet „rajzolt” az égre.

A megjelenteket és a szervezőket Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntötte. Beszédében elmondta: „a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium számára megtiszteltetés, hogy minden évben itt lehetünk, meghívást kapunk”. Idén az eseményre a honvédség toborzópontokkal és különböző légi bemutatókkal készül. A parádé egyik csúcspontja a Gripen-áthúzás lesz, de a katonai helikopter statikus és dinamikus bemutatója és az ejtőernyős ugrások is tovább emelik majd az egyébként is különleges programokban bővelkedő eseményt.

Viza Attila, Székesfehérvár Önkormányzatának közbiztonsági tanácsnoka kiemelte, hogy a város a lehetőségekhez mérten minden évben támogatja a rendezvényt, hiszen a fehérvári repülés több mint 100 éves történetének folytatása, valamint a reptér jövőjét jelentő fejlesztések mindannyiunk érdekét szolgálják.

foto-11

A repülőgépek mellett azok a hazai és külföldi sportolók is megjelennek majd, akik a repülésben komoly eredményt értek el. Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke kiemelte, hogy illusztris vendégeket, számtalan érdekességet és különlegességet tartogat majd ez a nap.

Józsa Dávid világbajnok vitorlázórepülő, az egyesület alelnöke vázolta, hogy milyen programokra számíthatnak az eseményre látogatók. A program egyik kivételes részeként megtekinthetik többek között a Magyarországon egyedülálló és egyetlen T-28A Trojan gépet, amelynek gyártását a második világháború végén kezdték el és a következő évtizedekben több meghatározó fegyveres konfliktus helyszínén is részt vett.

A Fejér vármegyei, Székesfehérvár közeli Börgöndi Repülőtér kapuit reggel 8 órakor nyitják meg a vendégek előtt. A légi bemutatók a 10 órai hivatalos megnyitót követően kezdődnek. További információkat a rendező Albatrosz Repülő Egyesület közösségi oldalán találhatnak az érdeklődők.