Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elítélte Szíriát az ENSZ BT

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 3. 13:04

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elítélte december 2-án a szíriai hatóságokat az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok “általános, rendszeres és súlyos” megsértése miatt. Az elítélő határozatot a testület rendkívüli ülésén fogadták el, amelyet éppen a szíriai események, a tiltakozó mozgalom véres elfojtása miatt hívtak össze.

A nyilatkozatot 37 ország szavazta meg, és csak négy állam, Oroszország, Kína Ecuador és Kuba ellenezte. Hat delegáció tartózkodott a szavazáskor.

Az Európai Unió nevében Lengyelország által beterjesztett határozati javaslat hangvétele diplomaták közlése szerint nem volt annyira kemény, mint amilyen keménynek sokan, így az Egyesült Államok is szerette volna, mert a lehető legszélesebb támogatást akarták megszerezni hozzá. Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a vitában például “gyors és hatékony" intézkedéseket követelt a nemzetközi közösségtől a szíriai lakosság védelmében, egyes küldöttségek pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsát szólították volna föl cselekvésre.

Az elítélő határozat alapja az a jelentés, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a Szíriában elkövetett jogsértéseket az ENSZ megbízásából kivizsgáló nemzetközi bizottság. A rendelkezésére álló bizonyítékok szerint a szíriai rendfenntartó erők emberiesség elleni bűnöket követtek el a márciusban kirobbant rendszerellenes tüntetések elfojtásakor, olyanokat mint gyilkosság, nemi erőszak, kínzás, jogvédők és újságírók üldözése, valamint önkényes letartóztatások – állapította meg a bizottság.

A határozat ugyanezekre a jogsértésekre hívja fel figyelmet, leszögezve, hogy a brutális elnyomást a hadsereg vezetősége szervezi. Külön kiemeli, hogy széles körben megsértik a gyerekek jogait is. A biztonsági erők szexuális erőszakot is alkalmaznak a letartóztatott nőkkel, férfiakkal és gyerekekkel szemben. A tanács azt ajánlja az ENSZ tagállamainak és a regionális szervezeteknek, például az Arab Ligának, hogy támogassák a szíriai lakosság védelmében tett erőfeszítéseket, az ENSZ “fő testületeit" pedig felszólította, hogy tanulmányozzák a bizottság jelentését, és tegyék meg a megfelelő lépéseket.

A Közgyűlésre és a Biztonsági Tanácsra való nyílt utalás kikerült a szövegtervezetből.

Szíria genfi ENSZ-nagykövete megalapozatlannak minősítette a vizsgálóbizottság jelentését, és arra kérte a küldöttségeket, hogy ne szavazzák meg a határozatot. Az Emberi Jogi Tanács fél év alatt harmadszor foglalkozott Szíriával. Most javasolta, hogy hozzák létre az emberi jogok szíriai helyzetét állandó figyelemmel követő “különleges jelentéstevő" posztját.

Szíria több városában pénteken is tízezrek tüntettek a rendszer demokratizálását követelve. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a legnagyobb megmozdulások Homszban és Hamában voltak. Legalább hárman életüket vesztették, és többen megsebesültek egy incidensben a libanoni határon, amelyen keresztül fegyveresek szivárogtak be Szíriába.