Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elítélték Oszama bin Laden sofőrjét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. augusztus 11. 9:24

Viszonylag csekély büntetésre, öt és fél év börtönre ítélte a napokba a guantánamói különleges katonai esküdtszék Szalím Ahmed Hamdant, Oszama bin Laden nemzetközi terrorista vezér egykori sofőrjét.

Pedig az ügyész “nem kevesebb, mint harminc évi" börtönbüntetés kiszabását kérte. Ráadásul a bíróság úgy döntött, hogy Hamdan a kiszabott büntetésből 61 hónapot már letöltött, azaz elvileg 5 hónap múlva szabadulhat a fogságból. Az amerikai kormány azonban már jó ideje leszögezte: amíg a terrorizmus elleni háború tart, addig továbbra is határidő nélkül őrizetben tarthatja Hamdant és társait, a többi “ellenséges harcost".

Hamdan bűnösségét már a múlt héten szerdán kimondta a különleges katonai esküdtszék a “terrorizmusnak nyújtott lényeges támogatás" vádpontjában. Más vádpontokban, például az “összeesküvés" vádjában ugyanakkor felmentették a férfit.

A négy elemit végzett jemeni férfi a per során ártatlan alkalmazottnak vallotta magát, és rossz bánásmódra panaszkodott. “Az igaz, hogy Jemenben vannak munkalehetőségek, de nem azon a szinten, amelyre nekem szükségem volt, miután megnősültem, és nem az én ambícióimhoz mérve" – mondta. Hamdan egyébként az esküdtek előtt bocsánatot kért azért, ha az al-Kaidánál folytatott tevékenységével bármiféle kárt okozott volna az amerikaiaknak.

A Pentagon közölte, hogy még legalább húsz másik fogoly esetében akar hasonló bírósági pert lefolytatni, noha emberi jogi szervezetek bírálták az eljárás szerintük nem méltányos jellegét.