Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felrobbant egy aknavető, meghalt egy sorkatona

Szöveg: hirado.hu/honvedelem.hu |  2008. augusztus 11. 9:12

Egy kötelező sorkatonai szolgálatát töltő fiatal katona életébe került egy hadgyakorlat az ukrajnai Lemberg közelében. Három társa – köztük egy tiszt – súlyos sérülésekkel került kórházba.

Egy felrobbant aknavető gyakorlatilag teljesen széttépett egy ukrán kiskatonát, egy Lemberg-környéki gyakorlótéren rendezett tüzérségi hadgyakorlaton. Egy tiszt és két hivatásos altiszt pedig súlyos sérülésekkel került kórházba. A hadnagynak a fejébe fúródott egy repesz. A két őrmester hasüregi és mellkasi sérüléseket szenvedett. Katonai szakértők szerint a halálos kimenetelű balesetet az okozta, hogy az ukrán hadsereg gyakorlatain elavult, rég kiselejtezésre érett hadieszközöket használnak.

A Szehondnya című lap tudósítása szerint az életveszélyes fejsérülést szenvedett tiszt szülei az ukrán hadsereget hibáztatják. Õk úgy tudják, hogy a lőgyakorlat idején a hetvenes években gyártott hadieszközöket adtak ki a katonáknak. A felrobbant aknavető is legalább harmincéves volt.

Az ukrán szárazföldi haderők parancsnokságának hivatalos közlemény szerint a tragédia oka még nem tisztázott egyértelműen. Az aknavető robbanását egyformán okozhatta egy hibás lövedék, a fegyver karbantartási hibája, de az emberi tényezőt sem zárják ki. A szóban forgó katonai gyakorlótéren két éve egy harci jármű részeg vezetője három katonát gázolt halálra.