Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A légügyi attasé búcsúrepülése Pápán

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. augusztus 11. 8:50

Martin Wojtysiak ezredes 2005. óta teljesített szolgálatot Magyarországon, mint az Amerikai Egyesült Államok légügyi attaséja. Diplomáciai munkája mellett jó kapcsolatokat alakított ki a magyar katonai repülőkkel, parancsnokokkal is.

A MH Pápa Bázisrepülőtérhez és annak parancsnokához Domonkos Miklós ezredeshez is a munkakapcsolatok mellett baráti szálak kötik a leköszönő légügyi attasét. Az egyik legnagyobb támogatója volt a C-17-es katonai szállítógépek MH Pápa Bázisrepülőtérre történő telepítésének. Bizonyára ezért választotta utolsó repülésének helyszínéül a bázisrepülőteret, ahova meghívta utódját, Evan G. Roelofs ezredest, John Zazworsky ezredest a pápai C-17 kontingens leendő parancsnokát, valamint Jürgen Erbeck ezredest Németország légügyi attaséját és még néhány barátot. A búcsúrepülést az Amerikai Egyesült Államok VIP repülőgépének fedélzetén tették meg.

A földet érés után, a pilótafülkéből kiszállva Wojtysak ezredest a bázisrepülőtér tűzoltó autói várták, hogy vízágyúkkal – ahogy ez amerikai repülős körökben szokás – lelocsolják őt. A tréfás búcsúztatás után Domonkos Miklós ezredes személyre szóló ajándéktárgy átadásával, Pápa város önkormányzata nevében pedig dr. Áldozó Tamás alpolgármester hazai finomságokkal búcsúztatta az elköszönő attasét. Az ünnepi ebéd elfogyasztása után Martin Wojtysiak ezredes a meghívott vendégekkel és a bázisrepülőtér vezető állományával baráti megbeszélést folytatott.