Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elképzelt ellenség: Irán?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 9. 8:21

Nagyszabású hadgyakorlat folyik az amerikai keleti part mentén nemzetközi részvétellel egy olyan képzeletbeli veszélyhelyzet leküzdésére, amely mögé minden bizonnyal Iránt képzelték a gyakorlat megtervezői.

A szárazföldi és tengeri műveleteket felölelő gyakorlat január végén kezdődött, s február közepéig tart. Szerepel benne partraszállás és légitámadás is, a gyakorlatba 25 hadihajót, köztük egy repülőgép-hordozót vontak be. Ez az elmúlt 10 év legnagyobb partraszállási hadgyakorlata – nyilatkozta John Harvey admirális, az amerikai hadiflotta egyik vezetője.

Az amerikaiak külföldieket is meghívtak a hadgyakorlatra: 20 ezer amerikai mellett 650 francia katona is gyakorlatozik Virginia és Észak-Karolina partjainál, de vannak kanadai, holland és brit tengerészgyalogosok, valamint olasz, spanyol, új-zélandi és ausztrál összekötő tisztek is.

A forgatókönyv szerint egy teokratikus berendezkedésű ország megtámadja északi, partvidékkel is rendelkező szomszédját, majd folytatja előrenyomulását egy másik ország felé, amely nemzetközi segítséget kér. A támadó elaknásít egyes kikötőket és elhárító rakétákat telepít a part hosszában.

A szervezők igyekeznek elhárítani azt a gyanút, hogy a támadót egy konkrét országról mintázták. Harvey admirális azonban újságírók kérdéseire válaszolva nem tagadta, hogy a forgatókönyv „alkalmazható" egy esetleges válsághelyzetre, amely a stratégiai fontosságú Hormuzi-szorosban alakulhat ki.

Az Irán és Omán között húzódó, mindössze 50 kilométer széles szoroson át halad a tengeri úton szállított olaj 40-45 százaléka. Szakemberek nem tartják kizártnak, hogy Irán akár a szoros lezárásával is megpróbálkozhat, ha például a külföld bojkottálná az iráni olajat.