Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkészült a kétezer-négyszázadik Hercules

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. február 29. 17:03

Újabb jelentős mérföldkövéhez érkezett a Lockheed Martin cég Hercules programja, hiszen a közelmúltban elkészült a típus kétezer-négyszázadik darabja. A jubileumi gép (08–6201) egy MC–130J Combat Shadow II verzió, mely az Egyesült Államok légierejének Különleges Műveleti Parancsnoksága (AFSOC – Air Force Special Operations Command) állományába kerül.

A legújabb Hercules február 23-án emelkedett a levegőbe a Lockheed Martin mariettai központjából. A repülőgépet az Új-Mexikó államban lévő Cannon légibázis 27. Különleges Műveleti Ezrede fogja üzemeltetni, mely egység MC–130J flottája ezzel a példánnyal immáron négygépesre bővült.

Az USAF Különleges Műveleti Parancsnoksága összesen 20 darabot rendelt az MC–130J Combat Shadow II változatból, mely egyedülálló képességeivel világszerte hatékonyan támogatja a Speciális Egységeket.

A repülőgépet a KC–130J légi utántöltő alapjain fejlesztették ki, többek között megerősített szárnyszerkezettel, univerzális légi utántöltő csonkokkal, korszerű teherkezelő rendszerrel és elektro-optikai/infravörös érzékelőkkel is ellátták. Az első MC–130J-t 2011 októberében szállította le a Lockheed Martin az USAF Különleges Műveleti Parancsnoksága számára.

</p>