Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkészült a legújabb Leopard

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 30. 12:59

A német hadiipari vállalat, a KMW lerántotta a leplet a legfrissebb Leopárd 2-ről, ami a Leopard 2A7+ típusjelzést kapta. Tavaly a német hadsereg bejelentette, hogy 150 darab Leopard 2A6 harckocsit modernizál A7 szabványúra. Ez többek közt megnövelt páncélzatot jelent a jármű oldalain, valamint hátulján.

Megnövelték a külső kamerák számát is, ezzel téve lehetővé a személyzet számára a körkörös kilátást, nappal és éjjel egyaránt.

A torony tetején helyet kapott a távvezérlésű géppuska. Fejlődött a tűzvezető rendszer, a vezérlő számítógépek és azok kijelzői is. A harckocsit nagyobb teljesítményű kiegészítő áramforrással és jobb légkondicionáló berendezéssel szerelték fel. A fejlesztésekkel a jármű tömege közel 70 tonna lett.

Nem maradtak el a mozgékonyságot érintő előrelépések sem, amik a motort, a váltót és a futóművet érintették. Javítottak a belső zajszigetelésen, a hőképalkotó rendszeren és hatékonyabb lőszereket kapott a 120 milliméteres ágyú is. Halált nem okozó lőszert is fejlesztettek ki a Leopard 2A7+ számára.

A KMW vállalat egyébként még ebben az évtizedben tervezi megkezdeni a Leopard 3 fejlesztési munkálatait.

Az 55 tonnás Leopard 2A6 a legmodernebb rendszerben álló változat, társa az amerikai M-1 Abrams-nek. A 2A6 modell olyan stabilizáló rendszerrel rendelkezik, mely segíti a menet közbeni tüzelést, illetve hőképalkotó rendszere is van. Németország egyébként a 90-es évek óta folyamatosan értékesíti a szerényebb képességű, de felújított Leopard 2A4 harckocsijait.

A hidegháború lezárultával jelentősen csökkentették a német hadsereg méretét. Ez számos országot arra ösztönzött, hogy olcsón modernizálják elavuló páncélos erőiket. Az elmúlt évtizedben sok ország modernizáltatta harckocsijait az A6 szintre, főként azért is, mert nem volt új harckocsi, amit beszerezhettek volna.