Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétszer diadalmaskodott a török Rigómezőn

Szöveg: Kecskeméti József |  2010. június 30. 11:34

Rigómezőn kétszer is megütköztek a keresztény hadak az Oszmán Birodalom hadseregével: az 1389-es csatában a szerbek, míg a mintegy hatvan évvel későbbi 1448-as ütközetben a Hunyadi János vezette magyar hadsereg maradt alul a törökökkel szemben. Mindezek ellenére az első rigómezei csata fontos elemét képezi a szerb államiság legendáriumának.

A XIV. század elején belviszályok sújtották a Bizánci Birodalmat. Ezt használta ki az Oszmán Birodalom, melynek csapatai először 1351-ben léptek Európa földjére. A törököknek nem egyszerűen a területszerzés volt a céljuk: sokkal inkább behódoltatásra törekedtek, s ha egy ország közigazgatási értelemben meggyengült, akkor gyakorlatilag területileg is a Birodalomhoz csatolták azt. Hódításaikat megkönnyítette, hogy a viszálykodások során gyakran kért egyik, vagy másik fél a török hadseregtől támogatást céljai eléréséhez. Ez tette lehetővé például, hogy Bulgáriába is behatolhassanak a hadak. I. Murád hadserege hódításai során elfoglalta Drinápoly, majd 1371-ben Maricánál súlyos vereséget mért a bolgár és szerb csapatokra. Nem sokkal később már Havasalföld térségében portyázott a török had, ahol Nagy Lajos magyar király csapataival ütközött meg. Az általa vezetett magyar sereg 1377-ben jelentős győzelmet aratott a törökök felett. Ezt követően közel tíz évig viszonylagos béke honolt a térségben, ám a területen élő nemzetiségek közötti ellentétek nem hagytak alább. A törökök malmára hajtotta a vizet az is, hogy ebben az időszakban a balkáni népeknek nem volt egységes országa: számos kisebb fejedelemség terült el akár Bosznia, akár pedig Macedónia területén.

1595904015
 

Ezek egyenként nem voltak elég erősek ahhoz, hogy megállítsák a török előrenyomulást, ugyanakkor nem voltak hajlandók segítséget sem elfogadni. Így például a magyar kezet is visszautasították, hiszen ellenkező esetben hűbéri esküt kellett volna tenniük a magyar királynak. Ilyen előzmények után újult ki a háborúskodás, mely kezdetben váltakozó sikerrel folyt.

1595904015
Lázár szerb fejedelem először győzelmet aratott a török felett, ám később a hercegovinai, illetve a paracini ütközetben vereséget szenvedett. I. Murád erői ezt követően elfoglalták Nist. Mivel a szerb fejedelem nem számított további török előrenyomulásra – egyebek mellett I. Tvrtko bosnyák király támogatását élvezve –, rátámadt Magyarországra. A Szerémségben számos győzelmet aratott, majd békét ajánlott Luxemburgi Zsigmondnak, mivel attól tartott, újabb török támadás érheti. A dolog azért is meglepő, mert a hadjáratot – nem mellékesen – éppen Zsigmond ellenfeleinek támogatása miatt indította. Ezt követően számos más európai uralkodótól is segítséget kért Lázár, ám nem járt sikerrel. A kudarc okán a térségben igyekezett további szövetségeseket keresni, akár még korábbi ellenségei között is. Sikerült is néhányukat megnyerni, ám éppen a korábbi ellenségeskedés okán ez meglehetősen vérszegény formáció volt. Mindezek ellenére döntő támadásra szánta el magát a török ellen. Erre Rigómezőn, 1389. június 28-án került sor.

Miközben még mindig erősen tartja magát az a nézet, hogy a szerb csapatok mintegy negyvenezer főből állak, ez nehezen képzelhető el, az utánpótlás biztosításának korabeli nehézségei okán ugyanis szinte emberfeletti feladat lett volna ilyen létszámú erő összetrombitálása. Sokkal valószínűbb, hogy a keresztény had létszáma 12-20 ezer fő körül alakult.

1595904015
Velük szemben egy sokszoros túlerőben lévő török hadsereg sorakozott fel. Ennek legnagyobb részét (20 ezer főt) úgynevezett nem reguláris csapatok alkották, ám az elitalakulatok is jelentős számban képviseltették magukat. Egyes források 40 ezer fős török hadról esznek említést, míg mások ennél jóval kisebbre, mintegy 25-27 ezer főre teszik a hódítók létszámát. A szemben álló erők Koszovó térségében, Rigómezőnél néztek farkasszemet egymással. Az oszmán főcsapatot I. Murád vezette, jobb- és balszárnyán egyaránt fiai, Jakub és Bajazid parancsnokoltak. A szultán irányítása alatt ezer íjász sorakozott fel az elő sorban. A szerb első vonalban nehézlovasok és lovas íjászok sorakoztak fel, míg a gyalogság visszavonva, a hátvédben helyezkedett el. A csata lefolyásáról ellentétes beszámolók maradtak fent: valószínűleg a török íjászok indítottak először támadást a lovasok ellen, akik ezt követően visszatámadtak és sikeresen törték át az oszmán balszárnyat.

A török mindezt nem nézhette tétlenül, és ellentámadást indított. Miközben a nehézlovasság a csata kezdetén jelentős előnyt biztosított a szerbek számára, a török könnyűlovasság támadásakor ez hátrányba fordult. A Bajazid vezette török ellentámadásnak sikerült visszatolnia a szerb csapatokat, hogy aztán a nap folyamán a gyalogságra is komoly csapást tudjanak mérni. Ennek megakadályozására a Vlatko Vukovics irányította balszárny indított támadást a török fő erő ellen. A küzdelmet azonban a legenda szerint egy árulás döntötte el: a jobbszárnyat vezető Vuk Brankovics kiegyezett I. Murád szultánnal, hogy legfőbb hűbérúrként ő irányíthassa Szerbiát. Manapság a történészek inkább arra hajlanak, hogy Vuk Brankovics azért hagyta el a csatateret, mert látta a csata hiábavalóságát, és az értelmetlen halál helyett inkább az emberei életét mentette. Elmenekülése után a török erők elfogták Lázárt, és kivégezték. Bajazid a sikeres roham után a villám becenevet kapta. Nemcsak a szerb fővezér veszett azonban oda: június 29-én tizenkét nemesből álló szerb csapat áttörte a szultán védelmét, s a feljegyzések szerint egy bizonyos Milos Obilics megölte I. Murádot. Õ volt az egyetlen szultán, aki csatatéren hunyt el. A harc annak ellenére a törökök teljes győzelmével ért véget, hogy jóformán mind az oszmán, mind a szerb sereg teljesen felőrlődött, és mindkét fél elveszítette első számú parancsnokát.

1595904015
 

Közel hatvan évvel később újra megütköztek a török és keresztény csapatok Rigómezőnél. Utóbbiakat ezúttal Hunyadi János vezette, míg az oszmán erők élén II. Murád állt.

1595904015
Az 1448-as ütközetben újra egyenlőtlen erők vették fel egymással a küzdelmet, hiszen a Magyar Királyság és Havasalföld alkotta csapatok létszáma mintegy 24 ezer fő volt, míg az oszmán erők létszáma alsó hangon is 40 ezer fő körül alakult, ám akadnak olyan források is, melyek 60 ezer főre teszik a hódítók létszámát. A keresztény erőket a létszámgondok mellett ismételten viszályok is sújtották, 1444-ben ugyanis a szegedi békével Brankovics György került Szerbia élére. Az uralkodó tartva az egyre erősebb magyar befolyástól, az Oszmán Birodalom kegyét kereste, hogy hatalmát megtarthassa. A két fél közötti tárgyalások megrekedtek: a Magyar Királyság ettől kezdve Szerbiára, mint ellenséges területre tekintett, sőt, Hunyadi János egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy Brankovicsot személyesen öli meg azután, hogy Szerbiát leigázta. 1448 szeptemberének végén a magyarok vezette keresztesek mélyen benyomultak az országba és végigfosztogatták azt. A szerb uralkodó II. Murádhoz ment, akit nem csupán tájékoztatott a kialakult hadi helyzetről, de taktikai-stratégiai tanácsokat is kapott tőle. E szerint hagyni kellett a keresztes erőket mélyen előrenyomulni, majd távol a hátországtól el kellett vágni az utánpótlási vonalakat, s a török hathatós segítségével két oldalról csapdába kellett ejteni azokat.

A harcmezőn a török erőket II. Murád vezette. A szárnyakat egyrészt fia és későbbi utódja, Mehmet,

1595904016
valamint Anadolian irányította, aki először vett részt csatában. A magyar fő erőket Hunyadi János parancsnokolta, míg a keresztesek jobb szárnyát a havasalföldiek alkották. A küzdelem október 17-én kezdődött meg és három nappal később már véget is ért. A csata kezdetén a keresztények zárótűz alá vették a török erőket, majd másnap Hunyadi vezetésével a könnyű- és nehézlovasság támadást indított. Ez kezdetben sikeresnek tűnt, hiszen komoly veszteségeket okozott a török erőknek. Az oszmán könnyűlovasság azonban rohamot indított, s ezt követően a maradék keresztes erők visszavonultak. A visszavonulást látva az oszmánok a nehézlovasságot, illetve a gyalogosokat, vagyis a fő erőt kezdték el támadni. A janicsárok nem voltak sikeresek, a keresztény erők ellentámadásba mentek át, ám a török tábor közelében megálltak. A magyar támadás megállítása után a törökök visszatámadtak, s a gyalogság visszaverte a lovagokat.

A visszavonulás során a janicsárok a nemesség döntő részét lemészárolták. Hunyadi János elmenekült, ám később a szerbek elfogták. A csata a törökök győzelmével ért véget: Rigómezőn 17 ezer keresztény és mintegy 34 ezer török katona hevert holtan. A temetetlen holtak miatt kitörő pestis miatt évekre lakhatatlanná vált a környék.