Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száz éves a kanadai haditengerészet

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 30. 10:14

A kanadai haditengerészet idén ünnepli 100-dik évfordulóját, melynek keretein belül a kanadai légierő bemutató köteléke – a Snowbirds – is tiszteletét tette az ünneplő hadihajók felett. A jeles eseményre 2010. június 12-én az Esquimalt haditengerészeti bázison került sor.

A kanadai haditengerészet évfordulója alkalmából ausztrál, francia, japán, új-zélandi és amerikai hadihajók is érkeztek Esquimaltba. A juharlevelesek hadihajói mellett – többek között – Ausztráliából a HMAS Newcastle, Adelaide-osztályú irányított rakétás fregatt, Franciaországból a FS Prairial egység, Japánból a JDS Atago irányított rakétás romboló és a JDS Akebono, Murasame-osztályú romboló, Új-Zélandból a HMNZS Endeavour hadihajó, valamint a HMNZS Te Kaha fregatt tisztelgett a jubileumát ünneplő kanadai haditengerészet előtt.

Repülőgép-hordozóból sem volt hiány, hiszen az Egyesült Államok a Nimitz-osztályú, nukleáris meghajtású USS Ronald Reagan (CVN-76) egységét küldte a jubileumra. Az úszó repülőtér mellett az amerikaiakat a USS Chosin, Ticonderoga-osztályú irányított rakétás cirkáló, a USS Sampson (DDG-102), Arleigh Burke-osztályú romboló, a USS Ford (FFG-54), Oliver Hazard Perry-osztályú fregatt, valamint a USS Freedom (LCS-1) hadihajó mellett az amerikai parti őrség USCGC Alert egysége is képviselte.