Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a képzési program

Szöveg: honvedelem.hu / hhk.uni-nke.hu |  2012. május 9. 16:08

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar végzős, katonai gazdálkodási szakos honvédtiszt-jelöltjei, valamint a brnói nemzetvédelmi egyetem és az osztrák szövetségi haderő bécsi logisztikai iskolájának hallgatói a napokban, Bécsben megkezdték a FOURLOG 2012 logisztikai képzési programot.

A gyakorlat célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson a logisztikai támogatás szakfeladatainak többnemzeti környezetben, idegen nyelven történő gyakorlására. A hallgatók a gyakorlat folyamán végig a három részt vevő nemzet tisztjelöltjeiből álló munkacsoportokban tevékenykedtek, és a feladatokkal kapcsolatos valamennyi információt és közlést angol nyelven kapták. Természetesen valamennyi jelentés szintén angolul hangzott el.

A beállított helyzet szerint egy többnemzeti békefenntartó dandár alkalmazására került sor egy nemzetiségi konfliktusoktól terhelt országban. A 18 magyar, 7 osztrák és 16 cseh hallgatónak rendkívül bonyolult feladatokat kellett megoldania, mert többször változott a szerepkör: logisztikai alegységparancsnoktól kezdve logisztikai szakági tisztig terjedt a feladatrendszer.

A program nemzetközi jelentőségét és elismertségét mutatja, hogy a résztvevőket Dieter Jocham mérnök dandártábornokon, a Bundesheer Logisztikai Iskolájának parancsnokán és dr. Boldizsár Gábor ezredesen, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánján kívül köszöntötte Kurt Wagner dandártábornok, a Bécsi Tartományi Katonai Parancsnokság parancsnoka is.

Az osztrák haderő logisztikai vezetése minden évben nagy érdeklődéssel figyeli a gyakorlatot. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Norbert Gehard dandártábornok, a Bundesheer logisztikai csoportfőnöke.

Fotó: www.bmlv.gv.at