Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Üdvözlégy Mária, Béke Királynéja!”

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. május 9. 17:12

Idén, május 11-13. között ötvennegyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Katonai Zarándoklatot a franciaországi Lourdes-ban.

1595935524
Ebben az évben több mint 30 ország mintegy 13 ezer katonája érkezik a franciaországi kegyhelyre, hogy Máriát, a Béke Királynéját köszöntve vegyen részt a katonai zarándoklat programjain. 

A Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökségétől megtudtuk: a magyar katonák két autóbusszal utaznak a zarándoklatra, melynek első nemzetközi programja a május 11-én, pénteken este kezdődő ünnepélyes megnyitó, melyre a Szent X. Piusz föld alatti bazilikában kerül sor.

A magyar katonákhoz pénteken csatlakozik Bíró László püspök, katonai ordinárius, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség képviseletében Frigyer László vezérőrnagy, logisztikai csoportfőnök és Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka.

A zarándoklat ünnepi szentmiséjét Marc Quellet bíboros, a püspöki kongregáció prefektusa mutatja be május 13-án, vasárnap délelőtt.

Az 54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat jelmondata: „Üdvözlégy Mária, Béke Királynéja!"

Magyarország 1991 óta vesz részt a zarándoklatokon. 1995-ben indult el az első hivatalos magyar katonai zarándokcsoport a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében. Az elmúlt 18 év alatt a Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulatából jelentkeztek a zarándoklatra, így mintegy ezer katona járt Lourdes-ban.

Az első Nemzetközi Katonai Zarándoklat 1958-ban volt, a jelenések 100. évfordulóján. Ebben az évben számos külföldi zarándoklat szerveződött, hogy Lourdes-ba, a Jelenések Barlangjához zarándokoljon, és részt vegyen a jubileumi ünnepségeken.

Fotó: Archív