Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai katonák visszatérnek Jemenbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 9. 18:19

A Pentagon május 8-án, kedden bejelentette, hogy visszaküldi katonai kiképzőit Jemenbe, a helyi biztonsági erők terrorellenes fellépésének támogatására. „Kis számban megkezdtük a kiképzők visszaküldését Jemenbe” – jelentette ki John Kirby kapitány, az amerikai védelmi tárca szóvivője.

A jemeni biztonsági helyzet az utóbbi napokban ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került, amióta kiderült, hogy az al-Kaida terrorszervezetnek az Arab-félszigeten aktív hálózata Oszama bin Laden likvidálásának évfordulója alkalmából arra készült, hogy merényletet kövessen el egy, az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgép fedélzetén.

Az amerikai katonai kiképzőprogramot Jemenben tavaly függesztették fel, miután Ali Abdalláh Száleh akkori elnök súlyosan megsebesült egy merényletben. Az országban tartózkodó amerikai kiképzők számát 100-150 közöttire becsülték. Az arab állam új, februárban beiktatott elnöke, Abed Rabbo Manszúr Hadi terror-elhárítási együttműködésre kérte az Egyesült Államokat.

Jemen térségében ugyancsak jelentős az amerikai haditengerészeti jelenlét; a hét végén egy mintegy 2000 fős kontingens érkezett az ország partjainak közelébe egy hadihajócsoport fedélzetén. Ennek tagja mások mellett az Iwo Jima kétéltű partraszálló támadó hajó, valamint a New York kétéltű szállító dokkhajó, amelynek megépítéséhez hét tonnányit használtak fel a World Trade Center acélszerkezetéből.

Az utóbbi hetekben felerősödtek a magukat Jemenbe befészkelő szélsőségesek elleni amerikai dróntámadások is. Vasárnap egy pilóta nélküli repülőgép végzett Fahd al-Kaszaával, aki a terrorszervezet regionális hálózatának vezetője volt.