Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellenőrzés Szentendrén

Szöveg: honvedelem.hu<br /> |  2007. december 5. 11:19

Az osztrák Heinz Trenk alezredes, az osztrák Fegyverzet-ellenőrzési Központ parancsnok-helyettese vezetésével, egy négyfős ellenőrcsoport a Magyarországon folytatott terület-ellenőrzés keretében meglátogatta a szentendrei MH Központi Kiképző Bázist.

Az ellenőrzés a Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések (Confidence and Security Building Measures=CSBM) előírásai alapján került végrehajtásra. A csoportnak, vendégellenőrként, tagja volt a horvát Dragutin Veseljak százados is. Az MH Műveleti Központ Fegyverzet-ellenőrzési Osztály részéről Guti Miklós mk. alezredes és Varga Edit százados kísérte az ellenőröket.

Talán nem érdektelen megemlíteni, hogy az ilyen típusú ellenőrzések hosszú és bonyolult biztonságpolitikai folyamatok eredményeként alakultak ki. Ez a folyamat az 1972. évi Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlettel (EBEÉ) kezdődött és elvezetett a Helsinki Záróokmány elfogadásához (1975), majd kiegészült az 1990, 1992, 1994 és 1999. évi Bécsi Dokumentumokkal. Az EBEÉ bécsi ülései után kiadott dokumentumok foglalkoznak a bizalom- és biztonságerősítő intézkedésekkel (CSBMs).

A Dokumentum célja a katonai tevékenységekkel kapcsolatos aggályok eloszlatása, a kölcsönös bizalom építése a nyilvánosság és az átláthatóság alapján.

Ez, egyebek mellett, magába foglalja:

– a katonai információk cseréjét,

– a biztonság-politikai kockázatokat csökkentését,

– A Dokumentum által meghatározott méretű katonai tevékenység bejelentését, annak megfigyelését.

A Szentendrén megtartott ellenőrzés során az ellenőrök meghallgatták Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, bázisparancsnok jelentését, majd területbejárás keretében tájékozódtak a jelentésben foglaltakról. Többek között megtekintették az elhelyezési körleteket, tájékozódtak a személyi állomány élet-és munkakörülményeiről, a kiképzés színvonaláról.

Az előzetes tájékoztatás szerint a látottak, a katonák által elmondottak megerősítették a parancsnoki beszámolót.