Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellenőrzésen a szolnoki kutató-mentő katonák

Szöveg: MH 86. SZHB Repülőműveleti Főnökség |  2021. december 13. 17:35

Az éves tervnek megfelelően az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka végrehajtotta a kelet-szektor kutató-mentő szolgálatának ellenőrzését, amit a Repülőműveleti Főnökség készített elő és vezetett le. A szituáció során a feladat egy - Szolnok repülőtér közelében vészhelyzetet jelentett, majd eltűnt - kisrepülőgép felkutatása és a sérültek ellátása volt.

SZHB_kutato-mentő (3)

A riasztást napnyugta után teljes sötétségben és metsző hidegben kapta a kutató-mentő szolgálat; a  helikopter kivontatását, indítását és a felszállást húsz percen belül végrehajtották. A további kommunikáció a kutatás-mentést koordináló MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központtal az EDR rádiórendszeren keresztül történt. A szimulált kárhelyszínt alapján gyorsan megtalálta a személyzet, a leszállást pedig szabvány NATO leszállójelre hajtották végre.

SZHB_kutato-mentő (1)

Az éjszakai korlátozott látási körülmények és a hideg időjárás szakszerű csapatmunkát igényel annak érdekében, hogy a sérülteket a lehető leggyorsabban stabilizálják és átadják a földi mentő egységeknek.

A riasztás ismét bebizonyította azt, hogy a speciális készenléti szolgálatot ellátók nehezített körülmények közötti ellenőrzése nemcsak az éves ellenőrzési tervnek való megfelelés miatt fontos, hanem azért is, mert rengeteg tanulsággal és a tapasztalatok bővülésével jár.

SZHB_kutato-mentő (3)