Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tatán is megünnepelték a tüzérek napját

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: MH 25. Klapka György Lövészdandár |  2021. december 13. 15:07

Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál is megemlékeztek Szent Borbáláról, a tüzér fegyvernem védőszentjéről.

20211214-tata-tuzer (22)

A december 3-ai ünnepi állománygyűlésen az alakulat alárendeltségébe tartozó 101. Tüzérosztálynál állománygyúlést tartottak, amelyen felolvasták a honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntőlevelét. Egyéb más elismerések mellett a rendezvényen adták át az „Év Tüzére” címet, amit – altisztként elsőként - Virincsik Árpád törzszászlós, az alegység vezénylőzászlósa érdemelt ki.

Ugyancsak ekkor hírdették ki a korábban megrendezett Artifex-Kupa és Promeritum-Kupa szakmai versenyek eredményeit is. Az Artifex-Kupa győztese az MH 5. Bocskai István Lövészdandár csapata lett. A csapat tagjai Máté Imre főhadnagy, Kálmán Dániel főhadnagy, Vajda Dávid főhadnagy, Molnár Csaba zászlós voltak. A Promeritum-Kupa győztese a 101. Tüzérosztály „Charlie” csapata lett. A csapat tagjai: Nagy Péter hadnagy, Karcagi József őrmester, Kiss Botond őrmester, Sármány Viktor őrmester, Krajcz Ádám szakaszvezető, Molnár Viktor tizedes, Bogdán István őrvezető.

Az állománygyűlésen Lőrincz Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka köszöntötte a tüzér katonákat, méltatva az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményüket. A fegyvernemi napot dr. Számvéber Norbert alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár igazgatójának tüzér vonatkozású hadtörténeti előadása színesítette.

A rendezvény ezt követően statikus bemutatóval, valamint a tüzér honvéd tisztjelöltek avatásával folytatódott. A tüzér ünnepet a Monostori Erőd Hagyományőrző Egyesület 1848-as, 6 fontos korhű ágyújának, valamit egy régi 76 milliméteres ágyúnak robaja tette még impozánsabbá.

A tisztjelöltek a ceremónia végén fogadalmat tettek, majd felhajtották a „tüzér rettenetest”, a gyújtókupakokban kínált avatópálinkát.

Címkéktüzér