Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellenzékiek csaptak össze a grúz rendőrökkel

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 7. 9:57

Több tucat ellenzéki tüntető összetűzött a rendőrökkel szerda este a grúz főváros rendőr-főkapitányságánál, ellenzéki források szerint több tüntető megsebesült.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint 17 embert kórházba szállítottak, de ez még nem a végleges szám.
Ez tűnt az eddigi legsúlyosabb erőszakos cselekménynek a Miheil Szaakasvili elnök lemondását követelő, három hete tartó ellenzéki megmozdulások során. Az ellenzékiek azért vonultak a főkapitánysághoz, hogy egy újságíró állítólagos megverése miatt napközben őrizetbe vett három társuk szabadon engedését követeljék.

A grúz belügyminisztérium szóvivője szerint az összecsapás akkor tört ki, amikor a tüntetők megpróbáltak behatolni a kapitányság területére.

Az összecsapásról készített televíziós felvételeken látszott, amint a tüntetők és a civil ruhát viselő rendőrök egy fémkapu két oldalán ütlegelték egymást. Legalább két ellenzéki vezető és több tüntető testén és öltözékén vérnyomok látszottak.
Ellenzéki források szerint Levan Gacsecsiladze volt elnökjelöltet is kórházba szállították. Ellenzéki források azt is állították, hogy Gacsecsiladze Georgi nevű fivérét őrizetbe vették, de a belügyminisztérium cáfolta, hogy bárkit is előállítottak volna.

Az ellenzék szerint a rendőrök gumilövedéket is bevetettek, Sota Utiasvili belügyi szóvivő szerint azonban csak gumibotokat. A grúz ellenzék április 9. óta tüntet, utakat zár le Tbilisziben, Szaakasvili lemondását követelve. Az ellenzék szerint az elnök megsérti a demokratikus kormányzás elveit, s hibájául róják fel azt is, hogy belerángatta Grúziát az Oroszországgal tavaly nyáron vívott, súlyos grúz vereséggel záruló villámháborúba.