Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hídon a Vezérkari Osztály

Szöveg: Juhász László szds. |  2009. május 7. 9:30

“Felkészülés, kiképzés, gyakorlás” – ennek szellemében tevékenykednek a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj katonái. Az augusztus 20-ai budapesti nemzeti ünnep és a repülő világbajnokság kiszolgálása után Ercsibe – a honvédség éves gyakorlatának helyszínére – települ az állomány.

Ezzel együtt a NATO felajánlott vegyes hídépítő század állománya, CREVAL ellenőrzés keretében ad számot felkészültségéről, készenléti szintjéről.
Dübörgő gépjármű konvojokkal, vízbe csobbanó tolóhajókkal, lánctalpak nyikorgásával benépesült a tiszai vízi gyakorlótér. A hídépítés, kompozás és a hasonló szakfeladatok végrehajtása nagy szakértelmet, jól képzett, és kellően összeszokott szakállományt igényel.

Ehhez kellő időben, és a teljes állomány feladatrendszerére épülően kezdték meg a kiképzéseket. A pontonelemek vízre tétele, összekapcsolása, hibátlan végrehajtása képezi az alapját a kompozás, és a hídépítés feladatainak. Gyakorolják a kompok vízen történő mozgatásának részfeladatait, a hídrészek összekapcsolásával a Tiszán átérő pontonhíd megépítését, biztonságos rögzítését, és a hídon a forgalmazás végrehajtását.

E mellett a PTSZ lánctalpas úszógépkocsik a vízrehajtás, vízi manőverek, és a vízből kihajtás végrehajtásával növelik a gyakorlati jártasságukat. Erre szükség is lesz, hiszen a Duna vizén, sokkal nagyobb sodrással kell megküzdeni a katonáknak, de ez csak jól felkészült állománnyal valósítható meg. Emellett a TMM-3 nyompályás híd, a fahíd építésére, a víztisztítás szakfeladatainak pontos végrehajtására, folyamatos kiképzésekkel készülnek a zászlóalj alegységei.

 

A nap mint nap végrehajtásra kerülő kiképzések közt tettek látogatást az alakulatnál a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Vezérkari Tanfolyam hallgatói. A vendégeket Varga István mk. alezredes, a zászlóalj parancsnokhelyettese fogadta, és ismertette meg a zászlóalj rendeltetésével, felépítésével.

A búvár bemutató után alkalmuk volt végiglátogatni a kiképzési foglalkozásokat. A TMM-3 hídépítés, USZM cölöpverő berendezés látványos munkafolyamatai kivívták a vendégek elismerését. A Tisza partján láthatták, hogyan is épül a pontonhíd. Az esemény csúcspontját jelentette, amikor a látogatók a PTSZ lánctalpas „nyergére pattanva", átgördültek az előttük összeállított hídon.

Szpisják József mk. alezredes, HM Haderőtervezési Főosztály, Haderőtervezési és Modernizációs Osztályvezető helyettese a látottak alapján elmondta – nagyszerű munkát látott a beosztott állománytól. A kiképzés, a pozitív hozzáállás, a fegyelmezettség mély benyomást tett rá.
Befejező programként, megtekintették a zászlóalj nemrég, a Műszakiak Napján átadott Csapatmúzeumát, mely bemutatja a város katonatörténetét, és a műszaki katonák történetét 1848-tól, napjainkig.

Dr. Resperger István mk. ezredes, a Vezérkari Tanfolyam parancsnoka kiemelte:

– A múzeum feladata a hagyományok őrzése, a haza szolgálata. Ezt testesíti meg ez a múzeum, és összecseng a vezérkar jelmondatával: „ Pro Patria ad Mortem" – „A hazáért mindhalálig".

Példa értékű a fiataloknak, hogy emlékezzenek és tiszteljék a múltat.

Fotók: Miklósik Tamás ftőrm.