Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elmarad az izraeli-török találkozó

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 21. 11:39

Kútba esett Simon Peresz izraeli és Abdullah Gül török elnök New York-i találkozójának a terve, mert az izraeli államfő nem kér bocsánatot azért az izraeli kommandós akcióért, amely májusban ért egy török vezetésű segélyflottillát – közölték hétfőn izraeli illetékesek.

A májusi incidensben, amikor egy hajóraj a Gázába igyekezett, hogy segélyt szállítson az övezetbe, és az izraeli haditengerészet feltartóztatta a hajókat, a kommandósok az egyik hajó utasainak ellenállásába ütköztek, közelharc alakult ki közöttük, és a katonák lelőttek kilenc embert, akik mind török állampolgárok voltak.

A két ország kapcsolatai a flottillát ért támadás miatt mélypontra süllyedtek, és Izrael azóta mindhiába igyekszik helyreállítani jó viszonyát egyetlen térségbeli muzulmán szövetségesével. Törökország bocsánatkérésre szólította fel Izraelt, valamint arra, hogy fizessen kárpótlást az áldozatok családtagjainak.

A két államfő tervezett találkozójával kapcsolatban Gül cáfolta, hogy egyáltalán tervbe vettek egy ilyen megbeszélést. Az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: „ez nem igaz, sohasem merült fel olyan elképzelés, hogy találkozzunk".

Az állami irányítás alatt működő Anadolu török hírügynökség egyik vasárnapi jelentése szerint Gül nem óhajt Peresszel találkozni egy folyamatban lévő probléma miatt.

Egyes médiumok felvetették, hogy a török-izraeli államfői találkozó esetleg a két ország fagyos viszonyában bekövetkező olvadás jele.

Peresz közölte újságírókkal, hogy úgy tartja: a török előfeltételek a találkozó megtartására elfogadhatatlanok.