Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élmény és fegyelem - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. december 6. 14:34

Az MH Altiszti Akadémia Altisztképző Központja 2019 óta minden évben megrendezi az Ezüst Lándzsa elnevezésű foglalkozássorozatot; a felkészítésen ezúttal azok az altisztjelöltek vettek részt, akik idén augusztusban vonultak be a honvédséghez.

MH_2021_12_borito

Első ízben három esztendeje tartották meg ezt az erőpróbát, amelyet most – a látottak alapján – a külső szemlélő akár egy jól felkészített és összekovácsolódott alegység képességbemutató-gyakorlatának is vélhetett. Az MH Altiszti Akadémia Altisztképző Központjának kiképzői azonban hangsúlyozták, hogy az Ezüst Lándzsán részt vevő altisztjelöltek kivétel nélkül idén augusztusban húztak magukra először egyenruhát. A Csobánkán lebonyolított kéthetes felkészítésük alkalmával a 18 hetes alap altiszti tanfolyam során addig megszerzett tudásukat bővítették és kamatoztatták, végezetül pedig záróvizsgán kellett számot adniuk az elsajátított ismeretekről.

Asztalos Sándor főtörzszászlós, a központ parancsnokhelyettese rámutatott: a felkészítés résztvevői – mintegy két századnyi erő – külön-külön már begyakorolták a modulokat és a mozzanatokat, s ezen a rendezvényen adódott lehetőségük arra, hogy mindezt komplexen is bemutathassák. A szakember hozzátette: a harcászati és harcbiztosító feladatok végrehajtásának módján túl a kiképzőik azt is figyelték, hogy az altisztjelöltek miként vezetik a gondjaikra bízott embereket. A szerepeket éppen ezért rendszeresen váltogatták, így mindenki megmérethette magát rajparancsnokként is.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 10-én megjelenő számában!