Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elnök lett a tartalékos tábornok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 5. 9:13

Elnökké nevezték ki pénteken Thein Szein mianmari kormányfőt, tartalékos tábornokot – közölték hivatalos források. A 65 éves Thein Szeint – aki 47 évet szolgált a hadseregben – egy képviselőkből és a junta által kinevezett katonákból álló vegyes bizottság választotta ki a három jelölt közül. A politikus néhány héten belül megalakítja kormányát.

A két alelnök Tin Aung Mjint Oo egykori tábornok, valamint Szai Muk Kam, a novemberi választásokon győztes Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártjának (USDP) a tagja. Szai Muk Kam a san kisebbséghez tartozik.

Szein elődjének, az országot 1992 óta vaskézzel irányító Than Sve tábornoknak további sorsa egyelőre ismeretlen. Egyes mianmari források szerint a 77 éves politikus visszavonulását fontolgatja, míg elemzők úgy vélik: a rettegett hadvezér mindenképpen megőriz magának valamilyen tisztséget, hogy elkerülje a bosszút és a számonkérést, valamint szavatolja saját, illetve bizalmasainak biztonságát.

A katonai kormányzat 2003-ban indította útjára a „fegyelmezett demokrácia" megteremtését célzó útitervet, amelynek egyik jelentős szakaszát alkotta a választások megtartása, illetve a parlament létrehozása. A törvényhozás néhány napig tartó ülésén megválasztották az ország elnökének jelölt három személyt, akik sorsáról utána a szűkített testület döntött.

Az országban húsz év után először tartottak választásokat novemberben, amely nemzetközi visszhangok szerint sem szabadnak, sem méltányosnak nem volt nevezhető. A voksoláson komoly ellenfél hiányában a junta által létrehozott párt, a Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) a mandátumok hozzávetőleg 80 százalékát szerezte meg.

A mianmari ellenzék vezéralakja, Aung Szan Szú Kji több mint hét éve tartó házi őrizetét csak a szavazás után oldották fel, pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) pedig nem indulhatott a választásokon.