Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elnöki nem a teljes csapatkivonásra

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 27. 21:20

George Bush továbbra is elutasítja a teljes iraki csapatkivonást és a határidők kijelölését célzó felhívásokat. Az amerikai elnök Daytonban, a légierő múzeumában mondott beszédében értelmetlennek nevezte azt az érvelést: azért van szükség a csapatkivonásra, hogy az amerikai hadsereg hatékonyabban tudjon harcolni a terrorellenes globális küzdelem más frontján.

Bush – aki előző nap a Pentagon vezetőivel konzultált az iraki helyzetről – várhatóan heteken belül jóváhagyja David Petraeus tábornoknak, az Irakban állomásozó amerikai haderő főparancsnokának javaslatát arra vonatkozóan, hogy egy időre szüneteltessék a csapatok létszámcsökkentését.

Petraeus tábornok indoklása szerint fel kell mérni, milyen hatása volt annak, hogy december óta öt dandárt vontak ki az arab országból. A tábornok szerint felelőtlenség volna olyan gyorsan kivonni a csapatokat, hogy az utóbbi egy évben elért eredmények részben vagy egészben elvesszenek. Bush szerint nem igaz az a demokrata párti vád, hogy Irakban időhúzás folyik. Leszögezte: a bagdadi politikusok a kitűzött politikai, biztonsági és gazdasági célok elérésén fáradoznak. Az elnök a washingtoni törvényhozást bírálva kijelentette: az iraki vezetők nagyobb haladást képesek elérni, mint az amerikai kongresszus.

Az amerikai elnök rámutatott: hatalmas feladat modern demokráciát építeni egy három évtizedes zsarnokság romjain a világnak abban a térségében, amely eddig úgymond nem kedvelte a szabadságot. Bush szerint Irakban időt és bátorságot igénylő forradalmi vállalkozás zajlik.