Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elöljárói látogatások az Alligator Sword 2021 gyakorlaton

Szöveg: HQ MND-C | Fotó: 1. Német-Holland Hadtest-parancsnokság (1GNC) |  2021. november 24. 7:18

Javában zajlik a németországi Wildfleckenben az Alligator Sword 2021 gyakorlat, amelyen - több alakulat és parancsnokság mellett - a Székesfehérváron települő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division – Centre, HQ MND-C) is részt vesz. A gyakorlat szakszerű végrehajtásáról személyesen győződött meg Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok, november 21-én.

Alligator_Sword (1)

A 1. Német-Holland Hadtest-parancsnokság vezetésével november közepétől több héten át tartó Alligator Sword 21 elnevezésű, számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlaton közösen gyakorol a német 10. Páncélos Hadosztály, a Norvég Északi Dandár, valamint a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság. Az HQ MND-C állománya két helyszínen, Wildfleckenben és Székesfehérváron települve vesz részt az idei év utolsó megmérettetésén.

A látogatás során Tretinjak vezérőrnagy találkozott Andreas Marlow altábornaggyal, az 1. Német-Holland Hadtest-parancsnokság parancsnokával és Ruprecht von Butler vezérőrnaggyal, a 10. Páncélos Hadosztály parancsnokával. Az HQ MND-C parancsnoka betekintést nyert a katonai szervezetek felépítésébe, alapvető feladataikba, illetve tájékoztatást kapott a 2022-2024 közötti időszakra tervezett gyakorlatokról is. Az Alligator Sword 2021 gyakorlatra vonatkozóan Tretinjak vezérőrnagy megismerkedett a vezetés-irányítási és a harcálláspontokat kiszolgáló rendszerekkel, valamint a két szervezet törzsének munkamódszereivel.

A találkozók során lehetőség nyílt arra, hogy a vezérőrnagy tájékoztassa mindkét parancsnokot a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság kialakításának menetéről. Beszélt az HQ MND-C előtt álló kiemelt feladatokról és főbb kiképzési sarokpontokról, így - többek között - a teljes műveleti képesség (Full Operational Capability – FOC) eléréséről és az ahhoz elengedhetetlenül szükséges NATO harckészültségi ellenőrzésre (Combat Readiness Evalution – CREVAL) történő felkészülésről is. Tretinjak vezérőrnagy a látogatás során hangsúlyozta a más katonai szervezetekkel történő kölcsönös együttműködés fontosságát, hozzátéve, hogy a szakmai tapasztalatszerzés és tapasztalatcsere elengedhetetlen a siker érdekében.

Alligator_Sword (7)

A szakmai konzultációk mellett a hadosztály-parancsnok találkozott az HQ MND-C törzsfőnöke, Somogyi Zoltán dandártábornok által vezetett törzzsel és a vezetés-irányítást részükre biztosító MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred állományával, megtekintette a hadosztály-parancsnokság számára a wildfleckeni kiképzőbázison kialakított előretolt vezetési pontot (Forward Command Post – FCP), valamint az elhelyezési és támogató-kiszolgáló körleteket, továbbá megismerhette a gyakorlat dinamikáját, végrehajtásának menetét, illetve a művelettervezés folyamatát.

Az HQ MND-C parancsnoka látogatását követően, az 1. Német-Holland Hadtest-parancsnokság keretnemzetei képviseletében, november 22-én Alfons Mais altábornagy és Martin Wijnen altábornagy, a német és a holland szárazföldi erők parancsnokai is megtekintették az Alligator Sword 2021 gyakorlatot, amely során részükre Somogyi dandártábornok adott tájékoztatót a többnemzeti hadosztály-parancsnokság kialakításáról és feladatairól, valamint az Alligator Sword 2021 gyakorlat során betöltött szerepéről.