Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Először emelkedett a levegőbe az új orosz vadászgép, a Szu–35BM

Szöveg: JETfly |  2008. február 21. 20:43

A napokba először emelkedett a levegőbe az új nagy teljesítményű orosz vadászgép a Szuhoj Szu-35BM No. 901.es oldalszámú prototípusa Szergej Bogdan berepülőpilótával a fedélzetén. A felszállást forszázs nélkül, maximál üzemmódon hajtotta végre.

A repülés – mely 55 percig tartott – során végrehajtott pár
irányíthatósági tesztet, nagyobb, a 45 fokot meghaladó bedöntésű
manővert. A pilóta a repüléssel kapcsolatban nem említett semmi
érdemlegeset, a repülés rendben lezajlott. Az esemény jelentőségét
jelzi, hogy azt Putyin elnök is figyelemmel kísérte.

A gép hajtóműveinek fúvócsöve belül sötét színű, vagy a korábbi hajtóműpróbák miatt kormozódott be, vagy a tavalyi MAKSz 2007-en látott példányokat cserélték le újabbakra. Egyelőre csak 5000 méter magasságig repültek a géppel.

Vlagyimir Putyin elnök délelőtt Dimitrij Medvegyev társaságában meglátogatta a repülőteret, ahol a leendő Nemzeti Repülőgépépítési Központ létrehozásával kapcsolatban tartott tájékoztatót.

Ezután meghallgatott egy előadást a leendő központ jellegével, kialakításával és nem utolsósorban a fontosságával kapcsolatban. Ennek kapcsán egy hangárban megtekintette a MiG-35-ös, a Jak-130-as, a Tu-334-es, a 48-as oldalszámú prototípus Szu-34-es és a 901-es oldalszámú Szu-35BM prototípus repülőgépeket. Ide hivatalos volt a moszkvai kerület kormányzója is, aki szintén a leendő
létesítmény fontosságát hangsúlyozta.Később Putyin találkozott Mihail Pogoszjannal, a Szuhoj iroda vezérigazgatójával, majd közösen megtekintették a Szuhoj cég zsukovszkiji fejlesztőközpontját.