Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vérfürdőbe torkollott a belgrádi tüntetés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. február 21. 20:10

Csütörökön este vérfürdőbe torkollott a Koszovó elszakadása elleni belgrádi demonstráció. Eközben délután újabb atrocitás történt a szerb-koszovói határon. Szerbiában ismét pattanásig feszült a helyzet.

Csütörtökön Belgrádban erőszakba torkollott a Koszovó függetlensége elleni tiltakozó nagygyűlés; a tömegből kivált huligánok összecsaptak a rendőrökkel, és megtámadták többek között az amerikai, a horvát, a török, a boszniai, a német és a brit nagykövetséget. Károkat okoztak emellett a McDonald’s amerikai gyorsétterem-lánc több üzletében és külföldi bankfiókokban. A rendbontásban vagy százan megsebesültek, köztük 30 rendőr és a TV2 operatőre.

Az amerikai nagykövetségre behatoló randalírozók felgyújtották az épület egyik irodáját. A helyszínen később egy szénné égett holttestet találtak; a péntek reggeli híradások szerint nem a nagykövetség alkalmazottjáról, hanem egy tüntetőről van szó.

Az amerikai nagykövetség tájékoztatása is erre utal: a külképviselet alkalmazottjai kivétel nélkül épek és egészségesek, ezért szerintük valószínűleg az egyik tiltakozó veszthette életét a tűzben.

Washington csütörtökön késő este hivatalosan tiltakozott Belgrádnál az amerikai nagykövetségnél történtek miatt, követelve a szerb hatóságoktól, hogy erősítsék meg a védelmet képviselet körül. Tűrhetetlen, hogy tüntetők a szerb fővárosban megtámadhatták és felgyújthatták az amerikai nagykövetséget – mondta Sean McCormack külügyi szóvivő.

Tétlen rendőrség

Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár csütörtök este telefonon beszélt Vojislav Kostunica szerb kormányfővel és Vuk Jeremic szerb külügyminiszterrel, tiltakozva az ellen, hogy a szerb rendőrség nem tette meg a szükséges biztonsági intézkedéseket.

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtök éjjel “teljesen elfogadhatatlannak" nevezte a szerb fővárosban lezajlott erőszakos cselekményeket, nyugalomra és visszafogottságra intett.

A szerb külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában elítélte a külföldi nagykövetségek és üzletek ellen elkövetett csütörtök esti belgrádi támadásokat, szélsőségesek sajnálatos és nem elfogadható tetteinek nevezve a történteket. Vuk Jeremic a tiltakozókról azt mondta, rontják a Szerbiáról külföldön alkotott képet, és “nem képviselik a szerb nép kollektív érzelmeit". A szerb kormány kitart amellett, hogy az erőszak nem megengedhető sem Belgrád utcáin, sem sehol Szerbiában – szögezte le.

Egy magyar operatőr is megsérült

Fejbe ütötték egy husánggal a TV2 egyik operatőrét, amikor a televíziós stáb a belgrádi tüntetésről tudósított csütörtökön, sérülését Szegeden látják el – mondta el Bárdos András, a Tények főszerkesztője az MTI érdeklődésére. A háromtagú stáb egy épületből lépett ki éppen, amikor több tucat rohanó emberrel találták szembe magukat, egyikük a kamerát akarta megütni a husánggal, de az operatőrt találta el. A kamerát elvették, majd többször földhöz verték – idézte fel a történteket a főszerkesztő.

Törékeny biztonság

Az Európai Unió (EU) védelmi miniszterei bíznak abban, hogy a NATO koszovói és az EU bosznia-hercegovinai békefenntartói a jövőben is a biztonsági helyzet urai lehetnek – állapították meg az unió védelmi miniszterei csütörtöki tanácskozásukon a szlovéniai Brdóban.

A találkozón részt vevő Szekeres Imre honvédelmi miniszter az MTI-nek telefonon elmondta: a miniszterek értékelése szerint a koszovói biztonsági helyzet nyugodt, ám törékeny. Franz Josef Jung német védelmi miniszter még a tanácskozást megelőzően leszögezte: a NATO békefenntartóinak, a KFOR-nak “a belátható jövőben" még maradniuk kell Koszovóban.

Nincsenek veszélyben a magyarok

“Sem a nagykövetséget, sem a hivatalos képviselőket, sem az ott tartózkodó magyar állampolgárokat nem fenyegeti veszély. A tüntetés elkerülte az épületet, nincs annak jele, hogy a tüntetők visszamennének" – mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő csütörtök este. Hozzátéve: a szerb hatóságok nem tudnak arról, hogy bármilyen akció készülne a magyar nagykövetség ellen.

Magyarország már néhány nappal ezelőtt kérte, hogy erősítsék meg a belgrádi magyar nagykövetség védelmét a helyi hatóságok, így most már két rendőr vigyáz a diplomáciai képviseletre. Az épület ablakait bezsaluzták, illetve dróthálót feszítettek ki rájuk – mondta a szóvivő.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a vajdasági magyarokat érheti-e inzultus a napokban, Szelestey Lajos elmondta: abból kell kiindulni, a szerb kormánynak nem érdeke, hogy akár a nemzetiségek, akár a diplomáciai képviseletek ellen “túlzott méretű" támadások induljanak, mert az rontaná az ország helyzetét az Európába vezető úton. De nem lehet semmit kizárni, atrocitás bármikor lehet, de a hatóságok képviselői kizárták a szervezett fegyveres megmozdulások lehetőségét – mondta a szóvivő.

A belgrádi külügyminisztérium szerdán már jegyzékben fejezte ki sajnálatát amiatt, hogy inzultus ért több diplomáciai képviseletet a szerb fővárosban – tette hozzá.

Határsáv

Szerb veterán katonák intéztek szervezett támadást csütörtökön a koszovói határ egy újabb átkelőhelye ellen, tiltakozásul Koszovó függetlenségének kikiáltása ellen. A Szerbia felől buszkaravánnal érkezett mintegy háromszáz veterán kőzáport zúdított a határ koszovói oldalán lévő merdarei átkelőhelyre, s teherautóabroncsokat gyújtott fel. A volt katonák az előzetesen felhúzott szügesdrótot eltávolították, s így nyomultak be az újdonsült állam területére. A támadók kövekkel megdobálták a helyi rendőröket.

A koszovói rendőrség rohamcsapattal erősítette meg a hivatalosan 3-as kapuként nyilvántartott ellenőrző pont személyzetét. Támogatásukra a NATO vezette koszovói nemzetközi erők, a KFOR egyik cseh alakulata is felvonult.