Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elrettentő erő

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. december 12. 7:56

A NATO döntéshozói a közelmúltban határoztak arról, hogy a katonai szövetség keleti – a balti államoktól egészen Bulgáriáig terjedő – szárnyát, annak teljes hosszában meg kell erősíteni. Magyarország is része ennek a vonalnak, így hazánkban egy 380 fős – horvát, török és olasz katonák alkotta – nemzetközi zászlóaljharccsoport állomásozik. Ez az alakulat ugyancsak szerephez jutott az Adaptive Hussars 2023 gyakorlaton: összevonásuk és átcsoportosításuk után az északkeleti országrészben hajtottak végre különböző műveleteket.

MH202312_borito

Az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat keretében a Magyarországon települt NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport (Forward Land Force Battle Group – FLF BG HUN) állományával folytatott közös műveletek során is tesztelték hazánk védelmi képességeit. Az észak-atlanti szervezet az előretolt erők segítségével is igyekszik meggyőzően bizonyítani, hogy kész reagálni bármilyen fenyegetésre és amennyiben szükséges, képes megvédeni a szövetség területének minden egyes négyzetcentiméterét.

A hazánkban állomásozó zászlóaljharccsoport magyar és olasz állománya Nyíregyháza térségében hajtott végre ejtőernyős ugrást, majd egy úgynevezett „mélységben lévő” objektumot foglaltak el és biztosítottak a földi oszlop beérkezéséig. Miként azt Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka is hangsúlyozta: összfegyvernemi szempontból az ejtőernyősök különlegesen képzett, könnyűlövész katonák, akik mind fizikailag, mind lelkileg felkészültek az ilyen feladatokra, amikor nem teherautón vagy harcjárművön, hanem légi úton kell eljutniuk a cél közelébe. Mivel gyakran éjszaka ugranak, esetükben a precizitás alapvető fontosságú, hiszen a legkisebb hiba is súlyos sérülést okozhat. A földet érés után felszerelésükkel együtt összegyűlnek az összpontosítási körletben, maga a konkrét művelet pedig gyakran csak jelentős távolság megtétele után veszi kezdetét.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 15-én, pénteken megjelenő számában!