Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden mozgásban

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. december 11. 18:30

Méretét és komplexitását tekintve harminc éve nem látott többnemzeti hadgyakorlatra került sor hazánkban. A közel 6000 fő és 47 katonai szervezet részvételével novemberben megrendezett Adaptive Hussars 2023 során sikeresen vizsgázott mind a Magyar Honvédség, mind pedig a védelmi igazgatás.

MH202312_borito

Az Adaptive Hussars 2023 forgatókönyve szerint a honvédség – a Magyarországon települt NATO-erőkkel, továbbá az állami közigazgatás és a védelmi igazgatás szerveivel – megszervezte hazánk fegyveres védelmét, előkészítette az itt állomásozó és ide érkező, illetve a területünkön átvonuló szövetséges csapatok fogadását, ellátását és tovább indítását. A hadgyakorlat keretében mindenekelőtt a honvédség védelmi és együttműködési képességét, valamint a védelmi igazgatás felkészültségét tesztelték.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az erőpróba jelentőségét kiemelve úgy fogalmazott, hogy az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű kilencnapos többnemzeti hadgyakorlat keretében megmozdult az egész katonai rendszer, országszerte öt vármegyében, negyven helyszínen, mintegy 6000 fő és 700 technikai eszköz bevonásával zajlottak a különböző műveletek. A katonák jelen voltak földön, vízen és levegőben, a haderő gyakorlatilag egy egész héten át háborús üzemmódban működött.

A tárcavezető elmondta továbbá, hogy a gyakorlat egyes mozzanataiba bevonták az ország területén állomásozó NATO-erőket, emellett eredményesen felkészültek a beérkező szövetséges csapatok fogadására és velük együttműködésben a védelem megszervezésére. Az Adaptive Hussars 2023-at megtekintő magas rangú NATO-tisztségviselők, valamint a hazánkban települt zászlóaljharccsoport részes államainak delegáltjai meggyőződhettek arról, hogy a Magyar Honvédség magas szinten képes kooperálni más nemzetekkel, az állomány elsajátította az észak-atlanti szervezet által alkalmazott eljárásokat, felkészült a katonai tömb védelmi képességének elősegítésére.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 15-én, pénteken megjelenő számában!