Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első alkalommal - Acélkocka Szolnokon

Szöveg: MH 2. KRDD | Fotó: Pápai Annamária, Nagyidai Nikolett |  2021. november 29. 17:57

Tizenkét hetes Acélkocka képzés kezdődött az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál (MH 2. KRDD) november közepén. A képzés rendhagyónak mondható, mivel az alakulat első alkalommal képzi az Alap Altiszti Tanfolyam Kiképzési Program alapján a leendő altiszteket. A felkészítést Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa nyitotta meg.

Acelkocka007

A tanfolyam megnyitóján Kaszab Zoltán főtörzszászlós hangsúlyozta: a képzés nem egyszerű, hiszen fontos, hogy jól képzett és rátermett altisztek szolgáljanak a honvédségben. A végcél az, hogy a leendő altisztek képesek legyenek a rajparancsnoki kötelmeiknek maradéktalanul eleget tenni.

A kurzuson részt vevő hatvannégy katona többsége az MH 2. KRDD-nél szolgál, de más alakulatoktól is érkeztek a képzésre, így az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH Ludovika Zászlóalj, valamint az MH Béketámogató Kiképző Központ katonái is részt vesznek a tanfolyamon. A kiképzőket a dandár, az MH Ludovika zászlóalj, valamint az MH Altiszti Akadémia biztosította.

Acelkocka_menetgyakorlat002_maszk

A képzés első fázisában az elméleti ismeretek - a vezetéselmélet és az általános katonai ismeretek - elsajátítása kapta a nagyobb hangsúlyt. A megfelelő kondíció kialakítása és megőrzése érdekében minden nap a fizikai állóképesség fejlesztésére irányuló foglalkozásokon vesznek részt a katonák és minden hetet menetgyakorlattal zárnak. Az első héten a jelöltek hat kilométeres távot tettek meg könnyített menetfelszereléssel, ezt követően pedig – Kaszab főtörzszászlós részvételével – tizenkét kilométeren keresztül meneteltek. A képzés végére a katonáknak képesnek kell akár huszonöt kilométert adott időre, teljes harcászati felszereléssel megtenniük, szélsőséges időjárási és bonyolult terepviszonyok között.

A további fázisokban a tanfolyam résztvevői felkészítést kapnak tereptanból, fegyverzettechnikából, és harcászatból. Utóbbi része a harcászati tervezés, ami kiemelten fontos a rajparancsnokká válás folyamatában.