Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első fokon felmentették a volt szlovén védelmi minisztert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 6. 16:39

Első fokon felmentette egy ljubljanai bíróság a volt szlovén védelmi minisztert és a korábbi vezérkari főnököt az alól a vád alól, hogy hivatali idejük alatt 16,8 millió euróval károsították meg az államot, amikor a szlovén hadsereg páncélozott csapatszállító járműveket rendelt a finn Patria hadiipari cégtől – jelentette kedden az osztrák hírügynökség.

A Patria-ügy nem sokkal a 2008 szeptemberében tartott parlamenti választások előtt pattant ki, amikor egy finn televíziós csatorna politikai műsorában feltárta: Janez Jansa akkori szlovén miniszterelnöknek és több más döntéshozónak kenőpénzt adott a finn cég, hogy a vállalat nyerjen a 135 páncélozott szállító harcjármű beszerzésére kiírt, 278 millió euró értékű pályázaton. A Patria állítólag 21 millió eurót szánt a szlovén vezetés megvesztegetésére.

A YLE tévében elhangzott vádat a Jansa vezette kabinet azonnal visszautasította, és leszögezte: a pályázat kiírása után sem közvetlenül, sem pedig közvetve nem vett részt a kiválasztás folyamatában, és az egész politikai összeesküvés része. Jansán kívül végül is vádat emeltek mások mellett Ivan Crnkovic, a Rotis szlovén fegyvergyártó cég vezetője, valamint a megvesztegetések lebonyolításával megbízott szlovén-osztrák üzletember, Walter Wolf ellen, az azonban még nem ismeretes, hogy mikor kezdődik meg ügyükben a bírósági per.

Karl Erjavec és Albin Gutman hétfői felmentését a Jansa vezette jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) képviselői „példa nélküli fiaskónak" nevezték, és véleményük szerint ezzel beigazolódott gyanújuk, miszerint a korrupciós vádak a parlamenti választások eredményének befolyásolására születtek meg. Tény, hogy a 2008-as voksoláson a Patria-ügynek szerepe volt a baloldal győzelmében.

A kormányzó balközép koalíció a felmentő ítélet kihirdetése után azt hangsúlyozta, hogy Erjavec esetében – Jansával ellentétben – nem merült fel korrupció gyanúja.